Καλοκαιρινή Διακόσμηση βιτρίνας και Παρουσίαση εμπορευμάτων

Έτοιμοι για το opening των καταστημάτων: Προετοιμάζουμε το Κατάστημα για την θερινή σεζόν! 

Η συχνή αλλαγή της βιτρίνας επιχείρησης είναι  σίγουρο ότι κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον των πελατών, ανανεώνει την εικόνα του καταστήματος, διαφημίζει το εμπορικό σήμα και τα προϊόντα, ενώ αυξάνει την αγορά της στιγμής από παρόρμηση. 

Καθώς αλλάζουν οι εποχές, η διακόσμηση βιτρίνας θα πρέπει να συμβαδίζει με την αλλαγή της εποχής, τις γιορτές, τις περιόδους εκπτώσεων ή προσφορών και σίγουρα να προκαλεί το θετικό συναίσθημα της ανανέωσης στον καταναλωτή και ενθουσιασμό για το κατάστημά σας.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η διακόσμηση καλοκαιρινής βιτρίνας και η παρουσίαση εμπορευμάτων μετά το Πάσχα, αφού δίνει το στίγμα προετοιμασίας για την καλοκαιρινή περίοδο και αντιπροσωπεύει μία από  τις εποχιακές βιτρίνες με την ισχυρότερη προβολή και προωθητική δύναμη.

Πώς στήνουμε μία πετυχημένη καλοκαιρινή διακόσμηση βιτρίνας ώστε το τελικό μας αποτέλεσμα να δείχνει ελκυστικό, να έχει τη σωστή προβολή προϊόντων και ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στην εποχή;

1. Βιτρίνα καταστήματος και …σκηνογραφία

Καθώς ετοιμάζουμε το κατάστημα για την θερινή σεζόν, η πιο σημαντική αρχή είναι το να έχουμε μια κεντρική ιδέα σύνθεσης (concept). Η ιδέα αυτή θα αποτελέσει τον οδηγό μας για την διακοσμητική πρόταση της καλοκαιρινής  βιτρίνας.

Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και δημιουργούμε ένα μικρό σκηνικό!

Η σωστή βιτρίνα πρέπει να αφηγείται μια μικρή ιστορία ώστε να προσελκύσει το οπτικό ενδιαφέρον του περαστικού. Γινόμαστε δηλαδή σκηνοθέτες και στήνουμε ένα σκηνικό, για να πούμε την ιστορία των προϊόντων στον πελάτη μας. 

Εμπνευστείτε από ένα ναυτικό σκηνικό, τα θαλάσσια τοπία, τις καλοκαιρινές συνήθειες στην παραλία, τα καλοκαιρινά  φρούτα, ή τα εποχιακά λουλούδια.

Στόχος είναι να διεγείρουμε το συναίσθημα και να δημιουργήσουμε μια ευχάριστη οπτική εμπειρία, που τελικά θα οδηγήσει στην πώληση. 

2. Επιλέξτε το οπτικό σημείο ενδιαφέροντος που σας ταιριάζει

Ακολουθώντας τις αρχές της Επιστήμης της Οπτικής Επικοινωνίας, η κατασκευή βιτρίνας θα πρέπει να οργανώνεται με βάση το σημείο οπτικού ενδιαφέροντος, δηλαδή  το σημείο της βιτρίνας όπου θέλουμε να εστιάσει το βλέμμα του καταναλωτή.  

Ο άνθρωπος εστιάζει καλύτερα στο ύψος των ματιών και τείνει να «διαβάζει» τα υπόλοιπα σαν συμπλήρωμα.

Είναι σημαντικό πριν αρχίσετε να στήνετε τη βιτρίνα σας να μελετήσετε πρώτιστα το προϊόν σας, την συλλογή που θέλετε να αναδείξετε και να ορίσετε το κατάλληλο ύψος προβολής. 

Ανάλογα με τα προϊόντα, τα ύψη μπορεί να είναι διαφορετικά, φανταστείτε δηλαδή το ύψος που έχει ένα ζευγάρι παπούτσια με ένα σύνολο ένδυσης. Είναι προφανές ότι το σημείο εστίασης του βλέμματος βρίσκεται σε διαφορετικό ύψος. 

Προκειμένου να ενδυναμώσουμε την χαρούμενη και έντονη διάθεση που θα πρέπει να αντιπροσωπεύει η καλοκαιρινή βιτρίνα, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε την κατακόρυφη ή πυραμιδοειδή τοποθέτηση εμπορευμάτων που αποδίδει περισσότερη ένταση.

Παρόλ’ αυτά, ο όγκος των προϊόντων θα υποδείξει αν η διάταξη της παρουσίασης εμπορευμάτων θα είναι οριζόντια ή κάθετη ώστε όταν τοποθετηθούν όλα μαζί να δώσουν μια αίσθηση αρμονίας.

3. Επιλέξτε τις Σωστές Χρωματικές παλέτες και Αντιθέσεις

Σύμφωνα με τον κλάδο της Χρωματολογίας, που ασχολείται με την μελέτη του χρώματος και τους τρόπους εφαρμογής του,  το κυρίαρχο χρώμα της καλοκαιρινής βιτρίνας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το τέλειο οπτικό αποτέλεσμα. 

Στην καλοκαιρινή βιτρίνα τείνουμε να επιλέγουμε πιο φωτεινά χρώματα με ζωηρή διάθεση.

Επιλέγουμε και επαναλαμβάνουμε έντονα χρώματα, όπως τα 3 βασικά χρώματα, το κόκκινο, το μπλε, το κίτρινο, που μας αποπνέουν την ενέργεια και την ζωντάνια του καλοκαιριού. 

Επειδή η καλοκαιρινή βιτρίνα χαρακτηρίζεται από έντονα patterns, υπάρχει ο κίνδυνος της υπερβολικής πληροφορίας ή φλυαρίας. Επιμελούμαστε το φόντο, ώστε να μην έχει παραπλήσιο χρώμα με τη σύνθεση μας, και εξετάζουμε  προσεκτικά τα χρώματα των προϊόντων,  αποφεύγοντας  να μπερδέψουμε πολλά μαζί. 

Δημιουργούμε έντονα contrast και φτιάχνουμε σκηνικά με αντίθεση. 

4. Επικοινωνήστε το κεντρικό μήνυμα της βιτρίνας σας.

Η καλοκαιρινή διακόσμηση βιτρίνας καταστήματος είναι παραπάνω από μία τοποθέτηση εμπορευμάτων! Προσφέρει μια υπόσχεση για το καλύτερο, οπτικοποιεί την ανεμελιά και την χαρά που έχει να προσφέρει το καλοκαίρι.

Αρχικά αποφασίστε με προσοχή το μήνυμα που θέλετε να επικοινωνήσετε στους πελάτες σας και κατόπιν συνθέστε ένα εντυπωσιακό σκηνικό που οι περαστικοί απλά δεν θα μπορούν να αγνοήσουν.

Το μήνυμα στην διακόσμηση καλοκαιρινής βιτρίνας θα μπορούσε να είναι οι νέες τάσεις στην θερινή κολεξιόν σας, η έκπτωση στα χειμερινά προϊόντα, η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στις συλλογές σας , τα έντονα θερινά prints  ή η συνεργασία σας με ένα δημοφιλή σχεδιαστή.

Το κεντρικό μήνυμα τοποθετείται  σε πρώτο επίπεδο απευθείας από την τζαμαρία, είτε με την τοποθέτηση πινακίδων, είτε γράφοντας με χρώματα παραθύρων, είτε τοποθετώντας ένα προϊόν –ναυαρχίδα στο κέντρο της σύνθεσης. Αυτή η σήμανση πρέπει να διαφημίζει το κεντρικό μήνυμα και να απαριθμεί  τα νέα στοιχεία, κάνοντας τους πελάτες  να ενδιαφερθούν περισσότερο και να κινηθούν προς την αγορά.

 

Το καλοκαίρι έρχεται …

Εσείς φροντίστε να το υποδεχθείτε έγκαιρα με την κατασκευή της θερινής βιτρίνας του καταστήματός σας!

Προσέξτε να μην παρασυρθείτε και φροντίστε να τραβήξετε την προσοχή των πελατών σας, αποφεύγοντας τα υπερβολικά περίπλοκα ή δυσνόητα μηνύματα.

Αφήστε  χώρο σε Κάθε προϊόν που διαθέτετε το χώρο για να λάμψει!