
Η ανακαίνιση Ιατρείου είναι η πρώτη ενέργεια που κάνει ένας Ιατρός, κατά την μίσθωση του επαγγελματικού του χώρου, προσπαθώντας να μετατρέψει το υπό μίσθωση ακίνητο σε λειτουργικό χώρο εργασίας του.
Δεδομένου όμως ότι μεγαλύτερο ποσοστό Ιατρείων στεγάζεται σε διαμερίσματα, πρώην κατοικίες, σε παλαιά συγκροτήματα πολυκατοικιών, το υπάρχον layout ενός σπιτιού δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις λειτουργικές ανάγκες, την ηχομόνωση και την σωστή διαρρύθμιση ενός επαγγελματικού χώρου που δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και διαθέτει προσωπικό.
Στην ακατάλληλη διαρρύθμιση προστίθεται το ότι τα κτίρια γερνούν, οι υποδομές και τα υλικά παλαιώνουν, καταλήγοντας ο επαγγελματικός χώρος του Ιατρού να εμφανίζει τόσες λειτουργικές αστοχίες που όχι μόνο δεν διευκολύνει τον επαγγελματία αλλά ίσως …τον εκθέτουν !
Ο κύριος χώρος που επιβάλλεται να διαμορφωθεί είναι το Γραφείο Ιατρού! Εκεί θα πρέπει να συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον της ανακαίνισης Ιατρείου, καθώς αντιπροσωπεύει το σπουδαιότερο χώρο του Ιατρείου μαζί με το καθιστικό αναμονής.
Δείτε τα 3 βασικά Λάθη που προβληματίζουν στο Γραφείο Ιατρού και Πώς θα τα λύσετε !
Το πρόβλημα της ηχομόνωσης είναι το πιο συχνό μειονέκτημα των παλιών διαμερισμάτων! Οι παλαιές ξύλινες πόρτες, το πεπαλαιωμένο παρκέ που τρίζει όταν βηματίζουν κυρίες που φοράνε τακούνια, οι φωνές από τα γειτονικά διαμερίσματα είναι μόνο κάποιες από τις ενδείξεις ότι στο γραφείο Ιατρού δεν υπάρχει καμία…ιδιωτικότητα!
Οι ήχοι από το σαλόνι ιατρείου και τον χώρο αναμονής να διαπερνούν την πόρτα προς το γραφείο ιατρείου και να αποσπούν τον επαγγελματία ή τον ασθενή κατά τη διάρκεια της συζήτησης ή εξέτασης.
Για να αποφύγουμε το ενοχλητικό τρίξιμο του παλαιού παρκέ, αντικαθιστούμε το παλαιό δάπεδο παρκέ με laminate καλής ποιότητας ή δάπεδο βινυλίου, το οποίο εξαφανίζει τον υπόκωφο θόρυβο λόγω του ηχομονωτικού υποστρώματος.
Δίνουμε μία πιο ‘’ζεστή’’ υφή στο δάπεδο, επιλέγουμε την τοποθέτηση διακοσμητικού χαλιού επάνω στο laminate ή στο βινύλιο που απορροφά ακόμα περισσότερο τον ήχο! Με αυτή την επιλογή όχι μόνο μειώνουμε δραστικά την ηχώ αλλά προσθέτουμε και ένα στοιχείο διακόσμησης Ιατρείου.
Εναλλακτικά, ακολουθώντας μία διαφορετική στρατηγική για την ανακαίνιση δαπέδου Ιατρείου, σας προτείνουμε την εφαρμογή μοκέτας με σύνθεση πολυαμιδίου. Η μοκέτα πολυαμιδίου, προϊόν σύγχρονης τεχνολογίας με εξαιρετική αντοχή, είναι κατάλληλη για επαγγελματικούς χώρους και διαθέτει μοναδική αισθητική! Ρωτήστε μας περισσότερα!
Άλλο ένα σημαντικό βήμα στην ανακαίνιση ιατρείου, είναι η αντικατάσταση των ξύλινων πορτών με μεσόπορτες εσωτερικής ηχομόνωσης, οι οποίες παρέχουν ταυτοχρόνως και θερμομόνωση. Εκτός από τα υλικά κατασκευής τους εσωτερικά, όπως είναι ο πετροβάμβακας για παράδειγμα, διαθέτουν ελαστικά προφίλ περιμετρικά, ειδικό μηχανισμό σφράγισης στο κάτω μέρος για βέλτιστη ηχομόνωση. Οι κάσες σφραγίζονται με ειδική ελαστική μαστίχη (σαν κόλλα).
Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συρόμενες πόρτες ανεξαρτήτως υλικού. Οι πόρτες αυτές υστερούν σε ηχομόνωση σε σχέση με τις ανοιγόμενες. Η τοποθέτησή τους επάνω στον συρόμενο μηχανισμό αφήνει μικρά κενά για την κίνηση τους, τα οποία δημιουργούν μικρές διεξόδους ήχου
Η λανθασμένη εσωτερική διακόσμηση ιατρείου ξεκινά από το χώρο υποδοχής, το σαλόνι ιατρείου και φτάνει έως το γραφείο Ιατρού. Οι ατελείωτοι διάδρομοι, οι πολλές πόρτες και η αδυναμία του Ιατρού να μπει στον χώρο εκτός από την κεντρική είσοδο δημιουργούν αμηχανία στους ασθενείς, φέρνοντας και τον Ιατρό ως επαγγελματία σε δύσκολη θέση.
Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα καθαίρεσης εσωτερικών τοίχων στα πλαίσια της ανακαίνισης Ιατρείου, συστήνουμε την διαμόρφωση εσωτερικού χώρου με την χρήση κινητών, άυλων χωρισμάτων που χαρίζουν ευελιξία και εγκαθίστανται πολύ εύκολα.
Τα διαχωριστικά εσωτερικού χώρου είναι μια καλή μέθοδος για να μειώσετε κατ’ επιλογήν την ορατότητα στους χώρους του ιατρείου. Τα διαχωριστικά αποτελούν διακοσμητικό και λειτουργικό στοιχείο στο χώρο, ενώ διαθέτουν ηχομονωτικές και ηχοακουστικές ιδιότητες.
Η εφαρμογή διαχωριστικών πάνελ μπορεί να λειτουργήσει ως συρόμενο διακοσμητικό στοιχείο στον χώρο, λειτουργώντας ως παραβάν ή πρόσθετος τοίχος. Υπάρχει μεγάλη γκάμα χρωμάτων, διακοσμητικών σχεδίων και διατρήσεων, δίνοντας την δυνατότητα ακόμα και για custom κατασκευές εσωτερικής διακόσμησης.
Αποτελούνται από πολυεστέρα (pvc), διαθέτουν ομοιόμορφο χρώμα σε όλη την μάζα τους, ενώ το υλικό τους επιτρέπει την κοπή τους σε συγκεκριμένο σχήμα και μέγεθος για κάθε διακοσμητική και λειτουργική απαίτηση. Η τοποθέτηση τους γίνεται εύκολα και γρήγορα.
Οι κουρτίνες είναι μία ευέλικτη εναλλακτική, καθώς περιορίζουν την ορατότητα προσωρινά. Έχουν το ρόλο κινούμενου διαχωριστικού, διακοσμώντας παράλληλα και το χώρο. Επιλέγουμε υφάσματα που λειτουργούν ως ηχοαπορροφητικά και βελτιώνουν την ακουστική του χώρου.
Για μηδενική ορατότητα και αποκλεισμό φωτός χρησιμοποιούμε τις κουρτίνες πλήρους συσκότισης, γνωστές και ως black out, οι οποίες εμποδίζουν το φως 100%. Από την άλλη οι κουρτίνες μερικής συσκότισης ή αλλιώς dim out εμποδίζουν το φως σε ποσοστό περίπου 98%.
Η βαριά ατμόσφαιρα εντός Ιατρείου δεν βοηθά την ψυχολογία και την εξυπηρέτηση του ασθενούς αλλά ούτε την συνεργασία του με το γιατρό. Ακόμη και το είδος της καρέκλας του ασθενούς αναμονής στο γραφείο Ιατρού επηρεάζει την αίσθηση φιλοξενίας! Όλοι οι χώροι οφείλουν να είναι εξίσου καλά εξοπλισμένοι και διαμορφωμένοι, πέρα από τον απαιτούμενο ιατρικό εξοπλισμό.
Τα πιο συνήθη έπιπλα στην διακόσμηση ιατρείου είναι οι ογκώδεις παλιοί δερμάτινοι καναπέδες. Οι chesterfield πολυθρόνες στο γραφείο Ιατρού που αγοράστηκαν πριν χρόνια, μειώνουν την εικόνα και τον επαγγελματισμό του Ιατρού, καθώς η φθορά και το βαρύ design προκαλούν ανασφάλεια στον ασθενή!
Τα έπιπλα πρέπει να είναι μεν ιατρικά κατάλληλα για τον ασθενή, όμως ευχάριστα και ανάλογου μεγέθους με τα τετραγωνικά του χώρου που πρόκειται να τοποθετηθούν. Σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή τοποθέτηση και ο συνδυασμός τους.
Επιλέγουμε μία mix n’ match στρατηγική επίπλωσης, περιβάλλοντας τις πολυθρόνες και τον καναπέ με συνοδευτικά μικροέπιπλα που χαρίζουν ευελιξία.
Επιλέγουμε άνετα καθίσματα, χωρίς βαθύ κάθισμα και σκληρή άκαμπτη πλάτη, με ποδαράκια στήριξης, κατάλληλα για έναν ηλικιωμένο, έναν ασθενή με γύψο ή με πατερίτσες.
Αποφεύγουμε την απομακρυσμένη τοποθέτηση των καθισμάτων ασθενούς από το γραφείο Ιατρού, καθώς μπορεί να δημιουργήσει μία χαώδη και αγχωτική ατμόσφαιρα στον ασθενή. Ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται σε μια απόσταση 0,50μ με το γιατρό για να συζητάει άνετα, να ακούσει και να αισθάνεται εμπιστοσύνη.
Συμπληρώνουμε την ατμόσφαιρα στο γραφείο Ιατρού, εφαρμόζοντας φωτιστικά δαπέδου και οροφής αποφεύγοντας τα περίτεχνα σχέδια, τα πολλά κρύσταλλα ή τα πολύμορφα αμπαζούρ για λόγους καθαριότητας.
Η εξοικείωση του ασθενούς με τον Ιατρό και η δημιουργία μίας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης, μπορεί να εξασφαλιστεί με την εφαρμογή ενός ευέλικτου συστήματος φωτισμού. Αναφερόμαστε στην ρύθμιση του φωτισμού με την χρήση ροοστάτη και πολλαπλών διακοπτών που ρυθμίζουν τα φώτα σε ζώνες φωτισμού, ποσοτικά και χρωματικά.
Εφαρμόζουμε 3 είδη φωτισμού. Αρχικά τοποθετούμε περιμετρικό φωτισμό από την οροφή, επιλέγουμε στοχευμένο σημειακό φωτισμό στην έδρα του Ιατρού και στην ιατρική καρέκλα και συμπληρώνουμε έμμεσο φωτισμό ατμόσφαιρας με επιδαπέδια φωτιστικά. Εναλλάσσοντας αυτά τα φώτα μέσα στην ημέρα, καθορίζουμε την ποσότητα φωτός που μας λείπει και αποκτάμε το κατάλληλο φωτισμό ανάλογα με την χρήση του γραφείου Ιατρού.
Προτιμήστε ίσια απλά καπέλα για τα επιδαπέδια φωτιστικά, ενώ για την οροφή προτείνουμε χωνευτά γραμμικά φωτιστικά ή μαγνητικές ράγες, που φέρουν spots ή κρεμαστά λιτά φωτιστικά οροφής, δίνοντας στο ιατρείο σας το απόλυτο στυλ! Αποφεύγουμε τα περίτεχνα διακοσμημένα φωτιστικά, τις πολλές σφαίρες από γυαλί διότι η συσσώρευση σκόνης στο πάνω μέρος φαίνεται άσχημη.
Τέλος, όταν έρχεται η ώρα να επιλέξουμε λαμπτήρες και να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία του φωτισμού, επιλέγουμε ουδέτερο προς θερμό φωτισμό. Στο χώρο της εξέτασης είναι κατάλληλος ο ουδέτερος λευκός φωτισμός. Στο χώρο αναμονής εφαρμόζουμε θερμό φωτισμό για να πετύχουμε μία ευχάριστη και χαλαρή ατμόσφαιρα.
Διορθώστε τα λάθη στο γραφείο Ιατρού, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών σας, για εσάς, όσο και για το προσωπικό του ιατρείου.
Χρησιμοποιήστε τα συμβουλευτικά tips, επιλύστε τα τεχνικά και λειτουργικά ζητήματα του Ιατρείου εφαρμόζοντας με άποψη νέα υλικά και ιδέες διακόσμησης!
Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.