Το Βιομηχανικό Στυλ Διακόσμησης ή Industrial Chic Style

Σκέφτεστε να εφαρμόσετε ένα διακοσμητικό στυλ εσωτερικού χώρου με βάση το μέταλλο και τις ακατέργαστες υφές;

Τότε, το βιομηχανικό στυλ είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για την επιχείρησή σας!

Η αίσθηση των απογυμνωμένων υλικών και το χαμηλό budget που απαιτείται για την εφαρμογή του σε μία ανακαίνιση ή διακόσμηση επαγγελματικού χώρου, το καθιστούν την ιδανική λύση για τον εσωτερικό χώρο των επιχειρήσεων που θέλουν να προβάλλουν το βιομηχανικό ύφος, την retro αισθητική και …μία νοσταλγία για το παρελθόν!

Τι είναι το Βιομηχανικό (Chic) Στυλ;

Ζεστό, αρσενικό και sexy, το βιομηχανικό σικ είναι ένα διακοσμητικό στυλ επαγγελματικού χώρου που έχει γίνει πολύ δημοφιλές! Παρόλο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε ανακαινισμένα lofts και εργοστάσια, το industrial chic έχει εμφανιστεί σε πολλούς τύπους κτιρίων, διαμορφώνοντας προσόψεις κτιρίων, εσωτερικούς χώρους ακόμα και …βιτρίνες.

Αυτή η ωδή στην βιομηχανική επανάσταση  αφορά την μίξη ακατέργαστων και πρωτογενών υλικών, ενώ διατηρεί τις μορφές σχετικά απλές.

Τι Υλικά Χρησιμοποιούμε στο Βιομηχανικό (Chic) Στυλ;

Το industrial chic ή urban industrial όπως λέγεται κάποιες φορές, συνδυάζει το design των παλιακών, ξεφτισμένων υφών και την ζεστασιά των ακατέργαστων, πεπαλαιωμένων ξύλων.

Τα κοινά στοιχεία που εμφανίζονται στους βιομηχανικούς χώρους είναι
τα εμφανή πεπαλαιωμένα τούβλα, τα πατώματα τσιμέντου, οι ανεπεξέργαστες επιφάνειες, τα υπό έκθεση μεταλλικά δοκάρια και γενικώς οι λεπτομέρειες από μέταλλο.

Η διακόσμηση με βάση το βιομηχανικό chic στυλ έχει αναφορά στο παρελθόν και ενσωματώνει πολλά διακοσμητικά αντικείμενα και λεπτομέρειες vintage.

Το industrial chic στυλ έχει πολλά κοινά με το rustic farmhouse style.

Πώς εφαρμόζουμε το Βιομηχανικό (Chic) Στυλ;

Αποφεύγουμε την υπερβολή στα έπιπλα και στα διακοσμητικά αντικείμενα και επιλέγουμε μόνο ότι είναι απαραίτητο! 

Το ενδιαφέρον και το βάθος στο χώρο θα δοθεί από την επιλεγμένη μίξη των υφών και των υλικών.

Χρησιμοποιούμε την παλέτα των ουδέτερων χρωμάτων δλδ το γκρι, το λευκό και το μαύρο ως βάση και κατόπιν τοποθετούμε το στοιχείο του ξύλου σε επίπεδα ζεστών τόνων.

Εναλλακτικά,  χρησιμοποιούμε το καφέ, το ταμπά και το βαθύ κόκκινο και το σκούρο κίτρινο. Δημιουργούμε αντιθέσεις και τονίζουμε λεπτομέρειες, χρησιμοποιώντας accent colors, όπως οι ανοιχτοί τόνοι του κόκκινου, του μπλε και του κίτρινου.

Αναφορικά με την επίπλωση επαγγελματικού χώρου, όσο πιο πολλές φθορές έχουν τα υλικά, οι επενδύσεις τοίχων και τα έπιπλα, τόσο πιο αυθεντικό φαίνεται!

Προσθέτουμε πολλά μεταλλικά στοιχεία, παράθυρα, χειρολαβές, μεταλλικά έπιπλα, που δένουν με το ξύλο παρόλη την αντίθεση τους!

Special tip! Aν ο χώρος σας φαίνεται πολύ…αυστηρός, προσθέστε ένα πληθωρικό πολυέλαιο για μία πιο θηλυκή νότα!

Σε ποιες επιχειρήσεις ταιριάζει το Bιομηχανικό (Chic) Στυλ

Το βιομηχανικό διακοσμητικό στυλ συνιστάται για χώρους γραφείων εταιρειών με open space χώρους εργασίας, καταστήματα με προϊόντα ένδυσης όπως jeans, atelier μόδας, στούντιο γραφιστικής και αρχιτεκτονικής.

Επιπλέον, μπορεί να εφαρμοστεί σε καταστήματα εστίασης, κυρίως bars και καφέ που θέλουν να δώσουν μία πιο αστική ( urban ) άποψη στα δημοφιλή ροφήματα.

Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.