Ποια Χρώματα εφαρμόζουμε στα Καταστήματα Εστίασης και Γιατί

χρωματα για την εστιαση

Ένα χρώμα…χίλιες γεύσεις!

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα χρώματα εσωτερικού χώρου κρύβουν μέσα τους μια ψυχολογία, ένα υποσυνείδητο μήνυμα που αποκωδικοποιεί ο εγκέφαλος, προκαλώντας συναισθήματα, που εισπράττουμε εντός των εσωτερικών χώρων.

Η κατάλληλη εφαρμογή χρωμάτων εσωτερικού χώρου μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική  για τους επαγγελματίες της εστίασης.

Ανεξάρτητα από το προφίλ του κάθε χώρου εστίασης, μπορεί να εφαρμοστούν χρώματα που βοηθούν την κατανάλωση και να συνδυαστούν με την υπάρχουσα χρωματική παλέτα.

Ποια Χρώματα φέρνουν Νέους Πελάτες και
Επηρεάζουν την Όρεξη,
Εξασφαλίζοντας την Επιτυχία ενός Καταστήματος Εστίασης;

color phycology

1. Κόκκινο: φωτιά στην κατανάλωση!

Το κόκκινο χρώμα εσωτερικού χώρου εφαρμόζεται ιδανικά στα καταστήματα εστίασης, καθώς αυξάνει την ταχύτητα της κατανάλωσης, αφού όταν το αντικρίζουμε, χωρίς να γίνεται αντιληπτό, αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί και ταυτόχρονα η όρεξη για φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες μπορεί να παραγγείλουν και κάτι παραπάνω από το αναμενόμενο.

Εφαρμόζεται κυρίως σε ταχυφαγεία και σε εστιατόρια.

Ο μπορντό κατάλογος  – μενού είναι μια κλασική επιλογή στα χρώματα εστιατορίου, όπως και το ύφασμα ίδιου χρώματος σε ξύλινα καθίσματα. Αυτή η εικόνα υπάρχει συνήθως στο μυαλό μας με τίτλο “εστιατόριο υψηλής ποιότητας”. Σε έναν επαγγελματικό χώρο όπως αυτός, χρησιμοποιούνται ιδανικότερα οι σκούροι τόνοι, στις κουρτίνες, για παράδειγμα, προσδίδοντας κύρος στο χώρο.

Εάν δεν ξέρετε τι χρώμα να διαλέξετε για το εσωτερικό του καταστήματός σας, με βάση την ψυχολογία των χρωμάτων ,το κόκκινο είναι μια σίγουρη και διαχρονική επιλογή!

yellow color for restaurant interiors

2. Κίτρινο: Ας μείνουμε λίγο ακόμα...

Το κίτρινο έχει διαφορετικές επιρροές στα καταστήματα εστίασης, σύμφωνα με την ψυχολογία των χρωμάτων, ανάλογα με τον τόνο που παρουσιάζεται, ενώ επηρεάζει την εντύπωση μας για το μέγεθος των χώρων.

Πιο συγκεκριμένα, το ελαφρύ κίτρινο χαλαρώνει τους πελάτες και καθυστερεί την αποχώρησή τους από το χώρο, κάνει τους μικρούς χώρους να φαίνονται μεγαλύτεροι και αποδίδει μια ήπια εικόνα.

Προκαλεί μία ηρεμία, πετυχαίνοντας την χαλάρωση και την ξεκούραση του καταναλωτή μέσα στον εσωτερικό του καταστήματος εστίασης. Το ελαφρύ κίτρινο είναι ιδανικό χρώμα εσωτερικού χώρου για χαλαρά εστιατόρια, καφετέριες και καλοκαιρινά μαγαζιά κοντά σε παραλίες.

Οι έντονοι τόνοι, από την  άλλη, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα! Προκαλούν μια κινητικότητα που οδηγεί τους πελάτες στην πιο σύντομη αποχώρηση.

Αν θέλετε να εντάξετε έναν έντονο τόνο στον επαγγελματικό σας χώρο, αλλά χωρίς να επηρεάσετε πολύ τους καταναλωτές, μπορείτε να βάψετε ένα στενό τοίχο (ή μια κολώνα), που θα είναι ορατός από μακριά χωρίς να κουράζει τους πελάτες σας.

πορτοκαλί, χρωμα εστίασης

3. Πορτοκαλί: το Χρώμα της Ζωής!

Αυτό το χρώμα είναι μια άριστη επιλογή για το εσωτερικό των καταστημάτων εστίασης! Ταιριάζει και σε εστιατόρια και σε καφέ.

Προκαλεί χαρούμενα συναισθήματα και ανεβάζει τη διάθεση των καταναλωτών! Δίνει στο μαγαζί εστίασης την ευκαιρία να αποκτήσει επαναλαμβανόμενους πελάτες, γιατί υποσυνείδητα εισπράττουν την χαρούμενη ατμόσφαιρα και θέλουν να …ξαναεπιστρέψουν!

Είναι ιδιαίτερα ευπαρουσίαστο σε υφάσματα καρέκλας και διακοσμητικά  μαξιλάρια. Τα μεσαίου μεγέθους αντικείμενα, σε αυτό το χρώμα, βρίσκονται συνήθως διάσπαρτα στο χώρο του καταστήματος και εφαρμόζονται ώστε να δημιουργούν μια ανάλαφρη όμορφη εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση αυτές οι μικρές πινελιές είναι ιδανικές για τον επαγγελματικό σας χώρο, όποιας κατηγορίας και να είναι. Εναλλακτικά μπορεί να εφαρμοστεί σε έναν τοίχο κάνοντας ένα συνδυασμό χρωμάτων, ώστε να δημιουργηθεί μια αντίθεση, με το ανοιχτό πράσινο για παράδειγμα.

Το πορτοκαλί είναι μια ιδανική επιλογή ως χρώμα εσωτερικού χώρου για τα καταστήματα εστίασης και αξίζει να το χρησιμοποιήσετε!

Tip: Καλό θα είναι να μην υπάρξει υπερβολή στην εφαρμογή ενός μόνο χρώματος αλλά μια ισορροπία μεταξύ συνδυασμών και των συνολικών αντικειμένων.

Επωφεληθείτε από τη δύναμη και την ψυχολογία των χρωμάτων!

Τα χρώματα εσωτερικού χώρου σας δίνουν την δυνατότητα να αναβαθμίσετε και να αναδείξετε την επιχείρησή σας! Προσαρμόστε τους τόνους και τα ποσοστά ανάλογα με το μήνυμα που θέλετε να περάσετε και δώστε νέα πνοή στον επαγγελματικό σας χώρο! Τα χρώματα είναι διάθεση, ψυχολογία, δημιουργούν μνήμες, περνούν μηνύματα, μεταφέρουν εικόνες…εικόνες του καταστήματος που θα μείνουν στη μνήμη του πελάτη!

Διαβάστε ακόμα στο άρθρο μου για το Χρώμα της Χρονιάς 2022 και Πώς να εφαρμόστε το νέο trend στα χρώματα προς όφελος της επιχείρησής σας!

Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.