Βιτρίνα Αγίου Βαλεντίνου : 3 Λάθη που Καταλήγουν σε Kitsch Βιτρίνα Καταστήματος!

Βιτρίνα Αγίου Βαλεντίνου

Ήρθε η μέρα που όλοι γιορτάζουν την αγάπη και τον έρωτα, ενώ τα καταστήματα λιανικής είχαν ήδη στολίσει με την θεματική διακόσμηση του Αγίου Βαλεντίνου πολύ πριν τις 14 Φεβρουαρίου!

Κυριαρχεί η λανθασμένη εντύπωση ότι αυτή η ημέρα αφορά μόνο τα ανθοπωλεία, τα κοσμηματοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία!  Λάθος! Όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αρκεί να εφαρμόσουν μία έξυπνη και στοχευμένη βιτρίνα Αγίου Βαλεντίνου.

Διαπιστώσαμε ότι φέτος υπήρχε κινητικότητα αλλά όμως έγιναν πωλήσεις;

Τι κάνουν λάθος οι επιχειρήσεις και αντί να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες καταλήγουν να φτιάχνουν απωθητικές και κιτς βιτρίνες;

1. Τα ευτελή υλικά, οι κακοτεχνίες και ...το kitsch στα καλύτερά του!

Η βιτρίνα Αγίου Βαλεντίνου είναι μία βιτρίνα σύντομης διάρκειας και συχνά επιλέγονται οικονομικά υλικά και ευτελείς υφές. Όμως η φθηνή ποιότητα διακρίνεται ακόμα και …με γυμνό μάτι και η βιτρίνα αντί ελκυστική, καταλήγει απωθητικά kitsch!

Συχνά επιλέγονται υπερμεγέθη τεράστια αυτοκόλλητα, που γεμίζουν τη βιτρίνα του Αγίου Βαλεντίνου με ανούσια χρωματιστά μηνύματα που κλέβουν την παράσταση από τα προϊόντα και κρύβουν το κατάστημα, κυριαρχώντας στο σημαντικότερο χώρο που διαθέτουν.

Οι βιτρίνες γέμισαν σε κάθε κενό που υπάρχει, με χάρτινες κόκκινες καρδιές και καταπνίχθηκαν τα προϊόντα!

Η βιτρίνα καταστήματος είναι το πρώτο μέρος που βλέπουν οι πελάτες περνώντας έξω από το κατάστημα και το κριτήριο για την τελική τους απόφαση, αν θα περάσουν την είσοδο ή θα προχωρήσουν παρακάτω.

Η λανθασμένη τοποθέτηση υλικών και στολισμού που οδηγεί σε μια ενιαία εικόνα, ίδιου χρώματος με μειωμένο αισθητικό αποτέλεσμα, εκπέμπει εντελώς αντίθετο μήνυμα από την κομψότητα, την πολυτέλεια και τα ρομαντικά συναισθήματα που εκφράζει η γιορτή των ερωτευμένων!

Είδαμε κακοφτιαγμένες, πρόχειρες κατασκευές στα πλαίσια της …έκπτωσης του budget!

Οι κακοφτιαγμένες, χειροποίητες κατασκευές που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν μία στοχευμένη θεματική διακόσμηση βιτρίνας, κινδυνεύουν να επικοινωνήσουν ένα συγκεχυμένο μήνυμα στους υποψήφιους πελάτες, δαπανώντας  τον πολύτιμο χρόνο και χρήμα της επιχείρησης, αποχαιρετώντας τα εποχιακά κέρδη.

2. Έλλειψη φαντασίας και η επιτομή... του κόκκινου χρώματος!

Άλλο ένα μεγάλο λάθος που συναντήσαμε πολύ και φέτος είναι η μονοτονία των χρωμάτων και η έλλειψη φαντασίας που δίνουν την εντύπωση ότι τα καταστήματα διακοσμούν θεματικά…κατ’ ανάγκη!
Αποφύγετε την κουραστική χρήση μόνο ενός υλικού ή χρώματος για την εποχική διακόσμηση της βιτρίνας.

Τα μονότονα και βαρετά αντικείμενα, σε ένα τόσο ιδιαίτερο σημείο του επαγγελματικού σας χώρου όπως είναι η βιτρίνα καταστήματος ή η είσοδος σε μία επιχείρηση, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα της εικόνας που θα δημιουργηθεί τελικά στην πρόσοψη του καταστήματος.

Διαπιστώσαμε ότι η κόκκινη μονοχρωμία, έκρυψε τα προϊόντα και τα αντικείμενα ή την υπηρεσία προς πώληση, ενώ δημιούργησε βιτρίνες που δεν βοήθησαν τον πελάτη να διακρίνει το προϊόν και να το παρατηρήσει περαιτέρω.
Πόσο μάλλον να μπει στο κατάστημα και ρωτήσει περισσότερα γι αυτό!

Η έντονη χρωματική παλέτα κατορθώνει να ελκύει το μάτι…αλλά σε ένα χαώδες περιβάλλον, γεμάτο μηνύματα και αντικείμενα, κανένα χρώμα δεν έχει το αποτέλεσμα που θα θέλαμε!

Το κόκκινο χρώμα, που εφαρμόστηκε καθολικά σε κάθε μικρή ή μεγάλη λεπτομέρεια, είναι μεν το κατάλληλο χρώμα για άμεση επικοινωνία με τον πελάτη αλλά κουράζει σύντομα και τον αποστρέφει από το χώρο που βρίσκεται.  Προσέξτε σε τι ποσοστό θα το χρησιμοποιήσετε για τη βιτρίνα σας!

Στην περίπτωση της βιτρίνας του Αγίου Βαλεντίνου, το κόκκινο χρώμα φάνηκε φέτος να λειτουργεί ως σήμανση ότι το κατάστημα έχει θεματική διακόσμηση αλλά οι πελάτες φαίνεται απλά ότι …προσπέρασαν!

Για να αποφύγετε αυτή την απώλεια πελατών, θα πρέπει να σκεφτείτε μια ιστορία που θα μπορούσε να αφηγηθεί το κατάστημά σας μέσω των προϊόντων του τη συγκεκριμένη μέρα.

Τοποθετώντας απλά μέσα σε μια βιτρίνα αντικείμενα σχετικά με τη μέρα δεν σημαίνει ότι έχουμε επιτύχει και τη θεματολογία της.

Χωρίς ιστορία, αυτό που συχνά ονομάζουμε storytelling, η βιτρίνα δεν έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, καθώς σκοπός της εποχικής βιτρίνας είναι να πουλήσει με έξυπνο τρόπο παρουσίασης!

Κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο και ενδιαφέρον για να γίνει σωστά και να πετύχει το σκοπό του.
Με τον όρο ΄΄παρουσίαση΄΄,  δεν εννοούμε τα προϊόντα στολισμένα με διακοσμητικά είδη σε κόκκινο χρώμα, αλλά στοχευμένη Τοποθέτηση Προϊόντων και εφαρμογές Visual Merchandising, χρησιμοποιώντας την δύναμη της εικόνας!

3. Βιτρίνες εκτός θέματος..που παραπλανούν!

Φέτος, παρατηρώντας τις βιτρίνες των καταστημάτων, διαπιστώσαμε μία θεματική σύγχυση!

Ναι, είναι κυρίως μία γιορτή που απευθύνεται στις γυναίκες, αλλά επικοινωνεί λανθασμένα μηνύματα, όταν φτάνει στα όρια της υπερβολής, προσθέτοντας ροζ λουλούδια, μπαλόνια και φιόγκους!

Επίσης η άμετρη χρήση του κόκκινου χρώματος μας έδωσε την εντύπωση ότι πρόκειται για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, παρά για την γιορτή των ερωτευμένων!

Τα συνθετικά φυτά και οι πεταλούδες εμφανίστηκαν στις βιτρίνες, μολονότι δεν έχουν πολύ σχέση με την θεματολογία της γιορτής, καθώς αφορούν την ανοιξιάτικη διακόσμηση καταστήματος.

Οι καταστηματάρχες φαίνεται να παραπλανήθηκαν από τα χρώματα και τις λέξεις, ξεχνώντας τι θέμα έχει η γιορτή και γιατί επιλέγουμε ένα συγκεκριμένο χρώμα ή σύμβολο – αντικείμενο ως βασικό χαρακτηριστικό και ..βγήκαν εκτός θέματος!

Σας συνιστούμε να μην προσθέτετε υφές, αντικείμενα και αξεσουάρ στην σύνθεση της θεματικής βιτρίνας απλά για να μοιάζει γιορτινή, υπερφορτώνοντας την πρόσοψη και τη βιτρίνα του καταστήματος με χρώμα και περιττά υλικά. Χρειάζεται να υλοποιούμε το concept της θεματικής βιτρίνας με προσοχή και λεπτομέρεια, καθώς κάθε τι επικοινωνεί ένα μήνυμα και δεν επιτρέπεται να ρισκάρουμε να έχουμε διερχόμενους πελάτες αντί…κέρδος από τις εποχιακές βιτρίνες!

Happy Valentines day με Στοχευμένες Βιτρίνες που μιλάνε την γλώσσα της Αγάπης αλλά δεν ξεχνούν να μας ξαναθυμίζουν… την ίδια την Επιχείρηση!

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μέρα γιορτής και μία ακόμα ευκαιρία για …προβολή και πωλήσεις! Δημιουργήστε όμορφες συνθέσεις που αποδίδουν και όχι υπερβολές που καταπνίγουν  το χώρο και τα προϊόντα στη βιτρίνα σας. Μείνετε αφοσιωμένοι στο θέμα της ημέρας και σκεφτείτε ιδέες πρωτότυπες και έξυπνες για να αναδείξετε τα προϊόντα σας!

Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.