Ψυχολογία των Χρωμάτων: Γιατί το Κίτρινο Χρώμα εφαρμόζεται στην Εστίαση και στους χώρους Ευεξίας

τo Κίτρινο στις Επιχειρήσεις

Τι είναι η Ψυχολογία των Χρωμάτων;

Η Ψυχολογία των Χρωμάτων έχει γίνει μια δημοφιλής περιοχή της Θεωρίας των Χρωμάτων που μελετά την επίδραση των χρωμάτων στον συναισθηματικό και ψυχολογικό κόσμο του ανθρώπου.

Το χρώμα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μη λεκτική μετάδοση πληροφοριών, στη δημιουργία συγκεκριμένων διαθέσεων και ακόμη και στην επιρροή των αποφάσεων που λαμβάνουν οι άνθρωποι.
Δεδομένου ότι το 90% των άμεσων κρίσεων επηρεάζεται μόνο από τις ψυχολογικές επιπτώσεις του χρώματος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι σημαίνουν τα χρώματα και ποιες αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν.

Η γνώση της δύναμης του χρώματος και της ψυχολογίας που μπορεί να προκαλέσει είναι ακόμα πιο σημαντική, όταν πρόκειται για την εφαρμογή του στην διακόσμηση επαγγελματικών χώρων. Εδώ, ακόμα και μία απόχρωση μπορεί επηρεάσει την αγοραστική διάθεση, να δημιουργήσει διάθεση για δράση, να αυξήσει την συγκέντρωση και την προσοχή ή να κάνει μία ΄΄δήλωση΄΄ για την επιχείρηση.

Τι λέει η Ψυχολογία των Χρωμάτων για το Κίτρινο Χρώμα;

Το κίτρινο είναι το χρώμα του μυαλού και της νόησης, που αντηχεί στην αριστερή, λογική πλευρά του εγκεφάλου. Συμβολίζει την δημιουργικότητα, τον τόνο των νέων ιδεών και της καινοτομίας!
Σκεφτείτε ότι οι σημειώσεις post-it και τα νομικά μπλοκ εκτυπώνονται σε κίτρινο χρώμα!

Όντας η πιο ανοιχτή απόχρωση του φάσματος, το κίτρινο χρώμα είναι αναζωογονητικό και φωτιστικό, προσφέροντας ελπίδα, ευτυχία και διασκέδαση. Είναι ένα ζεστό και χαρούμενο χρώμα που δημιουργεί μια αίσθηση ευθυμίας και παιχνιδιάρικης διάθεσης, φωτίζοντας τη διάθεση των ανθρώπων.

Ωστόσο, το πολύ κίτρινο χρώμα μπορεί να προκαλέσει άγχος, νευρικότητα, ανησυχία, διέγερση και σύγκρουση ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν ήδη στρες. Μπορεί επίσης να υποδηλώνει ανυπομονησία, δειλία και να παρακινεί τους ανθρώπους να γίνουν υπερβολικά επικριτικοί.

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν δωρίζουμε κίτρινα τριαντάφυλλα!

Κίτρινο _Γιατί εφαρμόζεται στην Εστίαση και στους χώρους Ευεξίας

Το Κίτρινο Χρώμα στην Εστίαση

yellow color in restaurants

To κίτρινο χρώμα αρμόζει σε εστιατόρια που απευθύνονται σε νεανικό κοινό, ταχυφαγεία που προσφέρουν street food, μικρές κουζίνες που πειραματίζονται με νέες γαστρονομικές προτάσεις ή ethnic χώρους εστίασης.

Το κίτρινο χρώμα εφαρμόζεται με επιτυχία σε πιο ανοιχτόχρωμους τόνους, σε καταστήματα όπως φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεπερί, γιατί αναδεικνύει την λειτουργία τους και την πώληση προϊόντων ζύμης.

Η φωτεινότητα και η ενέργεια που χαρίζει στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος εστίασης μπορεί να αποτελέσει την ιδανική λύση για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες, καθώς χαρίζει μία υποσυνείδητη εντύπωση καθαριότητας και υγιεινής. Προσοχή στην ένταση του κίτρινου!

Το κίτρινο χρώμα στους χώρους εστίασης μπορεί να εφαρμοστεί στην οροφή, για να δώσει φως εξ αντανακλάσεως, σε έναν εσωτερικό τοίχο όπου εκεί μπορεί να εφαρμοστεί το λογότυπο της επιχείρησης αλλά και σε κινητό εξοπλισμό, όπως έπιπλα contract και διακοσμητικά είδη.

Μπορείτε να τοποθετήσετε καλύμματα, ριχτάρια ή να επιλέξετε υφάσματα που έχουν ένα τόνο του κίτρινου που ταιριάζει στο εστιατόριο ή το καφέ σας. Μια άλλη επιλογή είναι να συνδυάσετε μερικά διακοσμητικά μαξιλάρια με τα πιάτα που σερβίρετε τα γεύματα του καταστήματος.                           

Τα καπέλα φωτιστικών, ένα ανοιχτό κίτρινο ή μπεζ ταιριάζουν απόλυτα σε ένα εστιατόριο, όταν πρόκειται για ένα χαλαρό γεύμα ή καφέ. Αυτό το χρώμα ηρεμεί τους πελάτες και αυξάνει την παραμονή τους στο κατάστημα.

Οι καρέκλες, τα σκαμπώ και οι πολυθρόνες έχουν το ιδανικό μέγεθος μέσα στο χώρο για να προσθέσετε τη σωστή αναλογία κίτρινου χρώματος στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, χωρίς να κουράζουν τους πελάτες.

                                                                                                  

Το Κίτρινο Χρώμα στα Κομμωτήρια και στους Χώρους Ευεξίας ( spa, massage, στούντιο ονυχοπλαστικής)

yellow color in spa

Ένας ακόμη επαγγελματικός χώρος που μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το χρώμα είναι τα κομμωτήρια και τα κέντρα ευεξίας και ομορφιάς. Αυτοί οι χώροι εξυπηρετούν καθημερινά έναν αριθμό πελατών που ενώ αγοράζει υπηρεσίες και προϊόντα, κυρίως επιζητά να φτιάξει την διάθεσή του.

Το κίτρινο χρώμα, σε πιο ήπιους και ανοιχτόχρωμους τόνους, μπορεί να αναδείξει το interior design της επιχείρησης, να δημιουργήσει ένα χαλαρό και ευδιάθετο επαγγελματικό χώρο, καθώς εκπέμπει ζωτικότητα και θετική διάθεση.

Επιπλέον,  η εφαρμογή του σε τοίχους, οροφές και δάπεδο μπορεί να κάνει το χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και καθαρότερος.

Σε πιο έντονους, θερμούς τόνους μπορεί να εφαρμοστεί σε ιδιαίτερα σημεία στο χώρο, όπως ένα διάτρητο διαχωριστικό που απαιτείται για λόγους ιδιωτικότητας, στις πολυθρόνες στο καθιστικό αναμονής ή στο ύφασμα των λουτήρων. Η χρήση του έντονου κίτρινου θα λειτουργήσει περισσότερο ως χρώμα accent που θα τραβήξει τα βλέμματα και θα δώσει χαρακτήρα στο εσωτερικό της επιχείρησης.   

Αν αυτό είναι υπερβολικό σε όγκο στο εσωτερικό της επιχείρησης ή δεν έχετε το διαθέσιμο χώρο, μπορείτε κάλλιστα να εφαρμόσετε μία ταπετσαρία τοίχου με έντονο μοτίβο σε κίτρινο χρώμα, που ταιριάζει με το χώρο και την εταιρική ταυτότητα της επιχείρησής.

Σε πιο ήπιους τόνους, η εφαρμογή του κίτρινου χρώματος στα έπιπλα υποδοχής μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία και να τροφοδοτήσει την υπομονή και την καλή διάθεση μέχρι να έρθει η ώρα του ραντεβού.

Aς συνοψίσουμε...

Δώστε προσοχή στο μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε στους πελάτες σας για την επιχείρησή σας! Η σωστή επιλογή του χρώματος στην διακόσμηση εσωτερικού χώρου και  η εφαρμογή του στα σωστά σημεία θα σχηματίζουν την επιδιωκόμενη γνώμη των πελατών σας για την επιχείρησή σας! Κάποιος που δεν γνωρίζει την επιχείρηση σας θα κρίνει από την εικόνα που θα δει πόσο φιλική, αξιόπιστη είναι και αν είναι το ιδανικό μέρος για να αγοράσει το προϊόν ή την υπηρεσία που αναζητά ή θα κατευθυνθεί…προς τον ανταγωνισμό σας!

Βάλτε το κατάλληλο χρώμα στο κατάστημα σας και ανανεώστε τη διάθεση των πελατών αλλά και των εργαζομένων σας. Χρησιμοποιήστε έξυπνα τα χρώματα εσωτερικού χώρου για να δημιουργήσετε ένα ιδανικό ευχάριστο περιβάλλον που αντιπροσωπεύει τις υπηρεσίες και τις παροχές της επιχείρησής σας.

Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.