Εκπτωτική βιτρίνα Καταστήματος: Πώς θα Φέρουμε Πελάτες και ΜΕΤΑ τις Εκπτώσεις!

Η εκπτωτική βιτρίνα για τον εμπορικό κόσμο θεωρείται μία ευκαιρία για ξεστοκάρισμα του προπληρωμένου εμπορεύματος. Καθώς όμως, πλέον, οι εμπορικοί χώροι επιβάλλεται να διηγούνται δυνατές ιστορίες, ήρθε ο καιρός να δούμε την εκπτωτική βιτρίνα – όπως και κάθε άλλη βιτρίνα- με διαφορετικό τρόπο!

Πώς ; όχι μόνο ως Τοποθέτηση Προϊόντων Βιτρίνας αλλά …ως μακροπόθεσμη ευκαιρία προβολή για την επιχείρηση που θα φέρει Πελάτες και ΜΕΤΑ τις Εκπτώσεις!

 

Πότε έχουμε εκπτωτική βιτρίνα;

Μέσα στο έτος είναι επίσημα τέσσερις εκπτωτικές περιόδους:

2 χειμερινές : αρχίζουν πάντα τη δεύτερη Δευτέρα του μήνα Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται τέλη Φεβρουαρίου καθώς και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου

2 καλοκαιρινές:  Η πρώτη είναι συνήθως το εκπτωτικό δεκαήμερο του Μαΐου .

Η δεύτερη και βασική περίοδος των καλοκαιρινών εκπτώσεων είναι αυτή που αρχίζει την δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου. Η διάρκειά τους είναι μέχρι τα μέσα του Αυγούστου.

Σε αυτές προστίθενται η Black Friday και οι προσφορές που θέλει να κάνει η επιχείρηση.

 Ετοιμάζουμε τις βιτρίνες μας τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες νωρίτερα και προετοιμάζουμε το κοινό  μας για το bazar που πρόκειται να ακολουθήσει, ενημερώνοντας τους πελάτες μας τόσο δια ζώσης( =offline)  όσο και online μέσα από τους social media λογαριασμούς!

 

Πώς πρέπει να στήνουμε την εκπτωτική βιτρίνα; Τα 3 Σημεία που Προβάλλουμε 

Είναι καιρός να εισπράξουμε ένα πολλαπλό όφελος από την κατασκευή βιτρίνας του καταστήματος!

Ας απομακρυνθούμε από την λογική, επομένως, της άδειας βιτρίνας, που έχει μόνο αυτοκόλλητα στις τζαμαρίες και δίνουν την αίσθηση του άδειου καταστήματος, με λίγα εμπορεύματα σε προσφορά!

Έχουμε τουλάχιστον 4 εκπτωτικές περιόδους ; Έχουμε 4 επιπλέον ευκαιρίες να προβάλλουμε το κατάστημά μας! Εκμεταλλευόμαστε το γεγονός ότι οι πελάτες έρχονται από μόνοι στον επαγγελματικό μας χώρο, επειδή τους προσελκύουν οι μειωμένες τιμές και  φροντίζουμε να κάνουμε τις εξής 3 ενέργειες:

1. Ας ξανασυστηθούμε: Επικοινωνούμε το Storytelling της επιχείρησής μας

Εκμεταλλευόμαστε την διαμόρφωση της εκπτωτικής βιτρίνας για να υπενθυμίσουμε την εμπειρία (Customer Experience) που παρέχουμε μέσα στο κατάστημά μας και την ιστορία που διηγείται ο χώρος μας.

Συνθέτουμε εικόνες, σκηνογραφίες και τις περιβάλλουμε με τα εκπτωτικά κομμάτια, επικοινωνώντας στοχευμένα μηνύματα : την άποψή μας για την μόδα, το shopping, τα υλικά που χρησιμοποιεί το κατάστημα, με βάση το branding που θέλει να εκφράσει η επιχείρηση προς τους πελάτες της.

Επίσης, ενημερώνουμε για τα προϊόντα / υπηρεσίες της περιόδου που θα παρουσιάσουμε μετά τις εκπτώσεις : κάποια καινοτομία, ένα νέο υλικό, μία νέα συνεργασία με ένα σχεδιαστή, μία νέα συσκευασία, το rebranding της επιχείρησης ή ότι θα κάνουμε προσεχώς ανακαίνιση εσωτερικού χώρου.

Επιδιώκουμε οι πελάτες μας, μαζί με τα πακέτα των προϊόντων, να πάρουν μαζί τους τις θετικές εντυπώσεις για το κατάστημα, να συγκρατήσουν την επωνυμία και να επιστρέψουν και σε μία ΜΗ εκπτωτική περίοδο.

2. Παρουσιάσουμε τις νέες αφίξεις μαζί με τις εκπτωτικές συλλογές

Τοποθετούμε τις νέες συλλογές προϊόντων που δεν είναι σε έκπτωση, σε σωστά σημεία προβολής με βάση τις αρχές της τοποθέτησης προϊόντων ( Visual Merchandising) κοντά στα εκπτωτικά κομμάτια.

Οι εκπτωτικές βιτρίνες δεν θα πρέπει να είναι ένας σωρός από πακέτα, ή άδειες προβολές!

Αντίθετα,  θα πρέπει να αναδεικνύουν μία ατμόσφαιρα γιορτής, να προσκαλούν τους πελάτες να τρέξουν να προλάβουν τις εκπτωτικές συλλογές ρούχων, που γρήγορα θα εξαντληθούν, δίνοντας την αίσθηση του περιορισμένου αριθμού προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προβάλλουν τις νέες collections στις κούκλες.

3. Προβάλλουμε την ποιότητά των προϊόντων μας ή των υπηρεσιών μας

Προσοχή ! Η διαμόρφωση της εκπτωτικής βιτρίνας θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε δίνεται έμφαση στην ποιότητα ή στην ποικιλία των εμπορευμάτων /υπηρεσιών και όχι στην χαμηλή τιμή που προσφέρουμε.

Αν επιλέξουμε visual, ή αυτοκόλλητο βιτρίνας, επικοινωνούμε το % της έκπτωσης με διακριτικό τρόπο, ώστε να αναδεικνύεται εξίσου το κατάστημα και το νέο εμπόρευμα.

Θέλουμε οι πελάτες μας να μας θυμούνται όχι μόνο για τις χαμηλές τιμές αλλά για την value-for-money εμπειρία αγοράς που έχουν κάνει στον επαγγελματικό μας χώρο, ώστε να ξαναγυρίσουν να αγοράσουν και σε μία μη εκπτωτική περίοδο!                                                                                            

Εφαρμόστε τις παραπάνω 3 ενέργειες στην Εκπτωτική Βιτρίνας του Καταστήματός σας και …δείτε τους πελάτες να επιστρέφουν και ΜΕΤΑ τις εκπτώσεις!

Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.