Χρώμα Pantone 2022 και Πώς Εφαρμόζεται Σωστά στους Επαγγελματικούς Χώρους;

pantone color 2022
χρωμα 2022 εστίαση

Τι είναι το χρωματικό σύστημα Pantone;

Είναι ένα πολύ γνωστό σύστημα κωδικοποίησης χρωμάτων που αφορά κυρίως τους επαγγελματίες του design και της μόδας, σχεδιαστές και παραγωγούς που το ακολουθούν παγκοσμίως. Από το 1963 είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των επαγγελματιών που ασχολούνται με την ψυχολογία των χρωμάτων, τους συνδυασμούς, ένα ευρετήριο αλλά ταυτόχρονα και ένα δημιουργικό εργαλείο ονομασίας των χρωμάτων. Εξασφαλίζεται έτσι η ακρίβεια και η σωστή συνεννόηση σε ό,τι αφορά τα χρώματα εσωτερικού χώρου.

Το χρώμα Pantone που εισηγείται κάθε χρόνο, έτσι και το 2022, είναι ένα χρώμα-ορόσημο που μεταφέρει έναν συμβολισμό και επαναλαμβάνεται, εκτυπώνεται, παράγεται σε υφάσματα, υλικά επένδυσης τοίχων, χρώματα εσωτερικού χώρου κυριαρχώντας στους επαγγελματικούς χώρους!

Ποιο είναι το χρώμα της νέας χρονιάς 2022;

Το χρώμα που αναδείχθηκε φέτος για το 2022 από την Pantone είναι το Very Peri (17-3938), είναι μια απόχρωση του μπλε που περιέχει ένα κόκκινο βιολετί τόνο.

Σύμφωνα με την ψυχολογία των χρωμάτων το συγκεκριμένο χρώμα αυξάνει την δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση κάτι που σίγουρα είναι απαραίτητο μετά τις δύσκολες χρονιές που πέρασαν. Αυτό το χρώμα εσωτερικού χώρου απεικονίζει την νέα ψηφιακή και σύγχρονη ζωή που αποκτήσαμε εν μέσω πανδημίας.

Γιατί Ταιριάζει το Very Peri στο Εσωτερικό ενός Επαγγελματικού Χώρου;

color 2022 pantone

Πώς ένα τόσο ιδιαίτερο χρώμα μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία;
Τι όφελος μπορεί να έχει μια επιχείρηση από ένα τέτοιο χρώμα, δεδομένου ότι έχει ήδη εφαρμόσει το χρωματικό της μοτίβο;

Το μυστικό κρύβεται στην σωστή εφαρμογή και την κατάλληλη αναλογία με την χρωματική παλέτα που ήδη εφαρμόζεται στον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου!

Το Very Peri είναι ένα χρώμα που συνδυάζεται ως χρώμα accent, σε συνδυασμό με μία ποικιλία χρωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί ως το κύριο χρώμα σε έναν επαγγελματικό χώρο αλλά ως το χρώμα που θα τραβήξει τις εντυπώσεις και τα βλέμματα!

Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χρώμα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση!

Βάση της μελέτης που έγινε και της ψυχολογίας των χρωμάτων, το  Very Peri μπορεί να προκαλέσει καλύτερη διάθεση στον καταναλωτή, δημιουργώντας έναν υποσυνείδητο συνδυασμό στο μυαλό του πελάτη,  του χώρου που βρίσκεται με την ευχάριστη ατμόσφαιρα και τη χαρά!

Το Very Peri (17-3938) του 2022 είναι ένα χρώμα που εκπέμπει δύναμη και θάρρος!
Μπορεί να ενταχθεί σε κάθε επαγγελματικό χώρο, προσελκύοντας πελάτες… όχι μόνο για το 2022.

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί με Επιτυχία στο εσωτερικό επαγγελματικού χώρου;

Μπορεί να εφαρμοστεί με 2 τρόπους α) ως φόντο ή υλικό επένδυσης αλλά και β) σε έπιπλα ή διακοσμητικά αντικείμενα του εσωτερικού χώρο. Με αυτό τον τρόπο, θα το εφαρμόσουμε σε μικρές ποσότητες, σε ιδιαίτερα σημεία εντός του επαγγελματικού χώρου, χωρίς να ”φοβήσουμε” τους επισκέπτες μας.

Αρχικά μπορεί να εφαρμοστεί με την μορφή ταπετσαρίας ενός χρώματος με κάποιο μοτίβο ή σχέδιο ή ως ένα αυτοσχέδιο διαχωριστικό εσωτερικού χώρου. Τοποθετήστε την ταπετσαρία σε μια πλευρά του χώρου, που θα είναι ορατή κατά την είσοδο των πελατών στο κατάστημα.

Ιδανικό σημείο είναι και το μπαρ, ένας τοίχος στην είσοδο, μία κεντρική κολώνα!

Άλλες επιλογές είναι τα τραπεζοκαθίσματα, τα διακοσμητικά αντικείμενα κάποια σκεύη ή λεπτομέρειες σε αυτά. Όπως και τα τραπεζομάντιλα που θα μπορούσαν να είναι σ’αυτήν την κατηγορία.

Ακόμα οι ανθοσυνθέσεις είναι ένα μέρος των χρωμάτων του εσωτερικού χώρου. Ωραίο αποτέλεσμα αποδίδουν  και τα έπιπλα εσωτερικού χώρου, καναπέδες, πολυθρόνες, τραπεζάκια με υφάσματα επίπλωσης ή διακοσμητικά μαξιλάρια στον ρυθμό του Very Peri!

Είναι το χρώμα της ερχόμενης χρονιάς αλλά και της ανανέωσης!

Ας αλλάξουμε χρώμα, ας αλλάξουμε διάθεση!

Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.