Πώς να Εφαρμόσω το Κόκκινο Χρώμα: Εστίαση, Κατάστημα Λιανικής, Γραφείο

ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ήρθε ο καιρός για μία αλλαγή εσωτερικού χώρου στο κατάστημα ή στην επιχείρηση!
Η διάθεση, τόσο του προσωπικού, όσο και των πελατών ανανεώνεται όταν η επιχείρηση παρουσιάζει κάτι φρέσκο, μία αλλαγή στην εσωτερική διακόσμηση, ακόμα και μία αντικατάσταση επίπλων!

Προσοχή όμως : Η επιλογή του εσωτερικού χρώματος δεν είναι ένας κωδικός από μία βεντάλια χρωμάτων αλλά μία σοβαρή επιλογή!

Κάθε χρώμα κρύβει μια ψυχολογία, ένα συναίσθημα και ένα υποσυνείδητο συμβολισμό, ενώ δημιουργεί εικόνες και συνειρμούς. Τα χρώματα εσωτερικού χώρου επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις των πελατών και την σκέψη τους κατά την παραμονή τους στον εσωτερικό χώρο.                                                                                                                               

Κόκκινο Χρώμα: Το χρώμα της ύπαρξης και της ζωντάνιας ενσωματώνεται στον επαγγελματικό χώρο;

1. Οι παραγγελίες… στο κόκκινο!

Η εστίαση είναι η πρώτη κατηγορία επιχειρήσεων που μπορεί να εφαρμόσει αποδοτικά το κόκκινο χρώμα.                                                                            

Το κόκκινο έλκει την προσοχή των πελατών άμεσα, αυτό σημαίνει ότι ιδανικά μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα σημείο που θέλουμε να είναι εύκολα και άμεσα ορατό, από τα πρώτα βήματα. Μπορεί  να εφαρμοστεί στο μενού του καταστήματος, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ταχυφαγείο που οι ρυθμοί και οι πελάτες είναι αυξημένοι και βιαστικοί.

Αν ο σκοπός του καταστήματος είναι η σύντομη εξυπηρέτηση και αποχώρηση των πελατών από το χώρο, τότε σίγουρα το κόκκινο είναι μία σωστή επιλογή στην εφαρμογή υλικών, επίπλων  και διακοσμητικών ειδών.

Μην ξεχνάτε ότι όλα τα γνωστά ταχυφαγεία με παγκόσμιο βεληνεκές  (Goody’s, KFC,Coca Cola,κλπ) έχουν ως βάση τους στο λογότυπο και στα καταστήματα τους το κόκκινο  χρώμα!
Το κόκκινο χρώμα εφαρμόζετε εξίσου στους χώρους εστίασης υψηλής γαστρονομίας.                                                                                                                                                                             
Τα υφάσματα επίπλωσης, τα τραπεζομάντιλα, οι ποδιές του προσωπικού, τα καπέλα των φωτιστικών είναι εφαρμογές κόκκινου χρώματος που προσδίδουν στο εστιατόριο κύρος και επισημότητα. Ακόμα και οι κουρτίνες και τα χαλιά μέσα στον χώρο είναι άξια προσοχής για να εντάξετε αυτό χρώμα στο εσωτερικό επαγγελματικού χώρου.

2. Λιανικό Εμπόριο και …Πολυτέλεια !

Μία κατηγορία επαγγελματικού χώρου όπου μπορεί να εφαρμοστεί το κόκκινο χρώμα με επιτυχία είναι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Προσοχή! Η ένταση του κόκκινου χρώματος, αν δεν εφαρμοστεί σωστά, μπορεί να απωθήσει τους πελάτες να εισέλθουν στο κατάστημα και να αγοράσουν.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος όμως να το εφαρμόσουμε;

Τα καταστήματα λιανεμπορίου που διαθέτουν ράφια, εκθεσιακούς όγκους, islands και πάγκους για την ανάδειξη προϊόντων τους μπορούν να εφαρμόσουν το κόκκινο σε συγκεκριμένες εποχές, είτε για επιλεγμένα προϊόντα που θέλουν να προωθήσουν.

Ένα κατάστημα με παπούτσια και τσάντες μπορεί να τοποθετήσει τα προϊόντα του σε ένα πάγκο που φέρει κόκκινο χρώμα, για να αναδείξει τα προϊόντα που έχει σε έκπτωση.

Εφαρμόζοντας  ένα κόκκινο φόντο, διακοσμητικές λεπτομέρειες ή κόκκινο ύφασμα στα δοκιμαστήρια μπορεί να δώσει βάθος και πολυτέλεια στον χώρο.

Τα καταστήματα γυναικείων ειδών, που θέλουν να αναδείξουν την θηλυκότητα, μπορούν να εφαρμόσουν το κόκκινο χρώμα στα κουτιά συσκευασίας, σε ταπετσαρίες τοίχου και σε χαλιά δαπέδου, δημιουργώντας ζώνες προβολής προϊόντων, δηλαδή θεματικές Visual Merchandising. 

3. Κόκκινο χρώμα και …επαγγελματισμός!

Οι χώροι παροχής υπηρεσίας, όπως ένα δικηγορικό ή λογιστικό γραφείο, και κάθε επαγγελματικός χώρος που επιδιώκει να εκφράσει επισημότητα, είναι ένας χώρος όπου ταιριάζει το σκούρο κόκκινο χρώμα, καθώς εκφράζει την σοβαρότητα και την επισημότητα του επαγγέλματος που αντιπροσωπεύουν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εντάξετε το “επίσημο κόκκινο’’ στον επαγγελματικό σας χώρο, όπως είναι οι κουρτίνες ή rollers, οι πόρτες ή σε κάποιο μέρος του χώρου που θέλετε να κρύψετε, όπως είναι μια μικρή αποθήκη για παράδειγμα.

Τα καθίσματα του γραφείου, οι καρέκλες επισκέπτη, ένας καναπές, ή ακόμα και η επένδυση γραφείου από δερματίνη μπορεί να αποδειχθούν επιτυχημένες επιλογές, αρκεί να επιλέξτε ένα σκούρο και διακριτικό τόνο του μπορντό.                                                                                                                

Αν δεν θέλετε να φαίνεσθε υπερβολικά αυστηροί μπορείτε να τοποθετήσετε μόνο κάποια μαξιλάρια στο αντίστοιχο χρώμα ή ένα χαλί που περιέχει κόκκινο. Με αυτά τα αντικείμενα θα εντάξετε εύκολα και άμεσα το κόκκινο στο χώρο σας χωρίς να αλλάξετε όλη την εσωτερική μορφή του γραφείου, και χωρίς να αντιγράψετε καμία εικόνα, αλλά ούτε και άλλα γραφεία.

Κλείνοντας…

Κάθε επιχείρηση πρέπει να εφαρμόζει την διακόσμηση εσωτερικού χώρου και τα χρώματα, με γνώμονα το αντικείμενό της. Τα χρώματα εσωτερικού χώρου ακολουθούν τις διακοσμητικές τάσεις και ανανεώνονται συχνά, όμως θα πρέπει να προσέχουμε πάντα να μην ξεφύγουμε  από την εταιρική ταυτότητα της επιχείρησης και επικοινωνήσουμε το λάθος μήνυμα ή απωθήσουμε τους πελάτες!

Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.