Χρώμα στην Επιχείρηση : Πώς να Εφαρμόσεις το Πορτοκαλί στην Εστίαση, στο Γραφείο, στο Κατάστημα Λιανικής

portokali xroma stin epixeirisi

Μία από τις πιο συχνές απορίες των επαγγελματιών που παρακολουθούν την αλλαγή της χειμερινής σεζόν, καθώς μπαίνει η Άνοιξη, και επιθυμούν ένα φρεσκάρισμα στο εσωτερικό της επιχείρησης είναι  ‘’ Ποιο χρώμα εσωτερικού χώρου μπορεί να δώσει μία πιο θερμή, ανοιξιάτικη νότα για την εποχή αλλά να ταιριάζει με το μαγαζί ή την επιχείρησή μου;’’

Η πληθώρα των διαφορετικών κωδικών στις βεντάλιες χρώματος τοίχου, ξύλου και μετάλλου μπορούν πραγματικά να αποδειχθούν ένας…πονοκέφαλος!

Η σωστή  επιλογή θα προκύψει από το τι θέλουμε να αποδώσουμε μέσα στον χώρο π.χ. να δημιουργήσουμε ένα ζεστό καθιστικό, να αναδείξουμε το μπαρ, να προβάλλουμε μία ανοιξιάτικη βιτρίνα ρούχων και από την Εταιρική Ταυτότητα που διαθέτει ήδη η επιχείρηση, πετυχαίνοντας ένα διπλά επιτυχές αποτέλεσμα!

Κάθε χρώμα είναι παραπάνω από ένας κωδικός σε μία βεντάλια!
Είναι ένα μήνυμα προς τον πελάτη, έχει δύναμη και δημιουργεί συγκεκριμένη Ψυχολογία, την οποία πρέπει να γνωρίζουμε. Η λάθος επιλογή χρώματος μπορεί να δημιουργήσει την αντίστροφη ψυχολογία από αυτή που επιθυμούμε και να αποτρέψει τους πελάτες να εισέλθουν στο κατάστημα ή να μην οδηγηθούν σε αγορά.

Πορτοκαλί _Το χρώμα της Έμπνευσης και της Ενεργητικότητας!

Σε ποιους Επαγγελματικούς Χώρους μπορεί να εφαρμοστεί το Πορτοκαλί και Πώς το Εφαρμόζουμε Σωστά;

1. Το Πορτοκαλί στο Κατάστημα Εστίασης

Οι επαγγελματικοί Χώροι Εστίασης είναι ο τέλειος καμβάς για το πορτοκαλί χρώμα! Εφαρμόζεται με επιτυχία σε καφέ, σνακ μπαρ, ταχυφαγεία, street food restaurants, χάρη στην χαλαρή ατμόσφαιρα και ανεβασμένη διάθεση που δημιουργεί.

Το πορτοκαλί χρώμα κάνει την ατμόσφαιρα εσωτερικού χώρου πιο φιλική και ζεστή προς τους πελάτες, με αποτέλεσμα να τους κρατάει στο χώρο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκαλώντας την επιθυμία να επιστρέψουν επειδή αισθάνονται μία μαγνητική…οικειότητα!

Πέρα από την εφαρμογή του ως χρώμα τοίχου, μπορεί να εισαχθεί στον χώρο με την μορφή υλικού, ως διακοσμητικό τούβλο τοίχου, ως ξύλινη επένδυση οροφής ή ως θερμός φωτισμός. Επίσης υπάρχουν πολυάριθμες επιλογές ως ύφασμα επίπλωσης, διακοσμητικά μαξιλάρια ακόμα και συνθετικά φυτά ή αντικείμενα στον χώρο.

Σε πιο γήινους και σκούρους τόνους θα μπορούσε να δώσει μία πιο terracotta αισθητική και να εφαρμοστεί ως πλακάκι δαπέδου ή ως επένδυση τοίχου στην κουζίνα ενός εστιατορίου με έθνικ μενού.

Το πορτοκαλί χρώμα είναι ιδιαίτερα σύνηθες σε τεχνοτροπίες, ταπετσαρίες και διακοσμητικά μοτίβα. Συνδυάζεται εύκολα ως accent color αφού μπορεί να αποτελέσει την θερμή μικρή αντίθεση που χρειάζεται ένας επαγγελματικός χώρος για να τραβήξει τις εντυπώσεις.

2. Το Πορτοκαλί χρώμα στο Γραφείο

Το πορτοκαλί χρώμα αρμόζει στους επαγγελματικούς χώρους καθώς ευνοεί την δημιουργικότητα και την έμπνευση! Εσωτερικοί επαγγελματικοί χώροι όπως είναι το ταξιδιωτικό πρακτορείο, το λογιστικό γραφείο, το digital marketing agency, ακόμα και το δικηγορικό γραφείο μπορούν να εφαρμόσουν με ασφάλεια το πορτοκαλί χρώμα για να εκφράσουν δυναμικότητα και φρεσκάδα!

Πέρα από μία αντίθεση με το γκρι, το λευκό, το μαύρο ή το πράσινο, το πορτοκαλί μπορεί να εφαρμοστεί στο meeting room, στα έπιπλα του γραφείου, σε σημάνσεις επικοινωνίας ή στην οροφή.                                                             

Αν χρησιμοποιηθεί στους σκούρους τόνους του κεραμιδί, μπορεί να συνδέσει την επιχείρηση με έννοιες όπως η γη, ο πυλός, η φωτιά και να δώσει  μία πιο ανθρώπινη και φιλική διάσταση στο προφίλ της επιχείρησης, αν αυτό είναι σκόπιμο.

Για επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την εποχικότητα, π.χ.  ταξιδιωτικό πρακτορείο, τουριστικές υπηρεσίες,  θεματικοί εποχιακοί στολισμοί, η χρήση του θερμού πορτοκαλί συνιστάται καθώς δημιουργεί μία ακατανόητη συμπάθεια για την επιχείρηση και τυπώνεται στην μνήμη του πελάτη.

Εκτός από σταθερές επιφάνειες, μπορείτε να το εφαρμόσετε στα έπιπλα του επαγγελματικού χώρου, σε ριχτάρια, αφίσες, σε κινητά έπιπλα και διακοσμητικά είδη που θέλουν να κάνουν ένα statement!

3. Το Πορτοκαλί στο Κατάστημα Λιανικής

To πορτοκαλί χρώμα αποτελεί μία άριστη επιλογή για τα καταστήματα λιανικής.

Ελκύει την προσοχή των διερχόμενων πελατών και τους προσκαλεί να μπουν στο κατάστημα, σε αντίθεση με το κόκκινο χρώμα που ο έντονος χαρακτήρας του τους προκαλεί ταχυπαλμία.

Το θερμό και φιλικό πορτοκαλί χρώμα μπορεί να αποτελέσει ιδανικό φόντο ως τοίχος ή διαχωριστικό πάνελ μέσα στο κατάστημα για ρούχα, ή αξεσουάρ μόδας, αναδεικνύοντας το υπό έκθεση προϊόν.

Ιδιαίτερα αγαπητό είναι στα καταστήματα παιδικών ρούχων και υποδημάτων, καθώς το πορτοκαλί εκφράζει παιδικότητα, νεανικότητα και ζωντάνια. Μπορεί να εφαρμοστεί σε patterns και παιδικά μοτίβα στο κατάστημα παιχνιδιών ή ρούχων, εφαρμόζοντας μία θεματική διακόσμηση σαν το παιδικό πάρτυ.

Στην περίπτωση που οι γονείς ψωνίζουν μαζί με τα παιδιά, τα χρώματα που θα αντικρίσουν οι μικροί φίλοι θα επηρεάσουν την ψυχολογία τους κατά την παραμονή τους στο χώρο, επηρεάζοντας και την αγοραστική απόφαση των γονέων.

Κλείνοντας…

Εκμεταλλευτείτε την ψυχολογία του χρώματος και τη δύναμη μιας εικόνας για να κερδίσετε τα βλέμματα των πελατών σας. Εφαρμόστε το πορτοκαλί χρώμα για να κεντρίσετε τους νέους πελάτες και να ικανοποιήσετε τους παλιούς πελάτες.

Ανανεώστε τον επαγγελματικό σας χώρο αλλάζοντας ή προσθέτοντας χρώματα που ανεβάζουν τη διάθεση και ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα. Χρησιμοποιήστε το πορτοκαλί είτε ως βάση είτε ως συμπληρωματικό. Και στις δύο περιπτώσεις θα αναδειχθεί το αντικείμενο ή ο χώρος που έχετε επιλέξει.

Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.