Aνακαίνιση Μπάνιου Κατάστημα Εστίασης : 5 Must Σημεία που Πρέπει να Εφαρμόσεις!

anakainisi mpaniou estiasi kafe estiatorio

-5 Σημεία :Το βασικό checklist για τα μπάνια -

Η ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου εστίασης είναι συχνά συνώνυμη στο μυαλό του επιχειρηματία εστίασης ως διακόσμηση εσωτερικού χώρου και επίπλωση του εξωτερικού χώρου με τραπεζοκαθίσματα, παραβλέποντας την επίλυση τεχνικών προβλημάτων ή την σωστή διαρρύθμιση του καταστήματος.

Συχνά διαπιστώνουμε ότι κατά την ανακαίνιση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος παραβλέπεται η ανακαίνιση των μπάνιων, καθώς πολλοί επιχειρηματίες δίνουν όλο το βάρος του εστιατορίου ή της καφετέριας στον επαγγελματικό εξοπλισμό ή στην επίπλωση.

Τα μπάνια, τα wc προσωπικού, τα wc ΑΜΕΑ συχνά αντιμετωπίζονται ως δευτερεύοντες, βοηθητικοί χώροι από την επιχείρηση που δεν αξιοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε, ενώ συχνά αποκτούν χρήση…αποθήκης!

Μπορεί η επιχείρηση να αδιαφορεί για την ανακαίνιση των μπάνιων, όμως ισχύει το ίδιο και για τους πελάτες;

Όχι, σε καμία περίπτωση! Οι πελάτες δίνουν μεγάλη σημασία στους χώρους υγιεινής μίας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος! Συνδυάζουν στο μυαλό τους την ποιότητα των πρώτων υλών και τον επαγγελματισμό της επιχείρησης με την γενικότερη καθαριότητα που διαπιστώνουν στον χώρο.

Είναι δεδομένο ότι μία επίσκεψη στο μπάνιο επιχείρησης,  μπορεί να αφήσει αμφιβολίες στον πελάτη αν τελικά θα πρέπει να εμπιστευτεί το παρασκευαστήριο, την κουζίνα, το προσωπικό ή …θα απογειώσει τις εντυπώσεις!

Αποφασίσατε να οργανώσετε την ανακαίνιση των μπάνιων της επιχείρησής σας;
Δείτε το βασικό checklist που πρέπει εφαρμόζεται!

anakainisi mpaniou niptires

1.Δίνουμε έμφαση στην Υγιεινή και Ενεργοποιούμε τις Αισθήσεις!

Η συχνή καθαριότητα των μπάνιων είναι αναμφισβήτητη! Όχι μόνο γιατί η καθαριότητα είναι… μισή αρχοντιά αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων.

Στα κοινόχρηστα μπάνια εστιατορίου και καφέ επιλέγουμε αυτοματοποιημένα συστήματα διάθεσης νερού, υγρού σαπουνιού και χάρτινων πετσετών, προκειμένου να αποφύγουμε την σπατάλη και την μετάδοση μυκήτων.

Τοποθετούμε ποδοβαλβίδες, διαχύτες σαπουνιού, μπαταρίες νερού με φωτοκύτταρα και στεγνωτήρες χεριών που ενεργοποιούνται με την κίνηση του χρήστη.

Ενσωματώνουμε στην ανακαίνιση μπάνιων την εφαρμογή της τεχνολογίας και τους αυτοματισμούς, καθώς δημιουργούν μία καλή εικόνα για την επιχείρηση, αναδεικνύοντας τον επαγγελματισμό της επιχείρησης και αφήνουν την εντύπωση ενός καθαρού χώρου στο μυαλό του πελάτη.

Για να δημιουργήσουμε μια επιπλέον θετική εντύπωση, ενεργοποιούμε τις αισθήσεις, επιλέγοντας ένα ευχάριστο, ευδιάκριτο αρωματικό χώρου, κρεμοσάπουνα και φυσικά φυτά που χαρίζουν φρεσκάδα και άρωμα στο εσωτερικό των μπάνιων της επιχείρησης.

Ο αρωματισμένος χώρος δημιουργεί πάντα την εντύπωση ενός καθαρού χώρου, δημιουργώντας εικόνες και μνήμες στους πελάτες!

2. Εξασφαλίζουμε την Προσβασιμότητα και Λειτουργικότητα γιατί …τα μπάνια ανήκουν σε όλους

Προσβασιμότητα (στα μπάνια) σημαίνει αρμονική κυκλοφορία και άνεση κινήσεων των πελατών και του προσωπικού μέσα στο χώρο, ανεξαρτήτως του σωματότυπου, ηλικίας  ή της δυσκολίας κίνησης.

Ο ορθός σχεδιασμός των μπάνιων εξασφαλίζει ότι δεν δημιουργείται συνωστισμός στο διάδρομο, ότι οι πόρτες ανοίγουν προς την σωστή φορά, ότι διευκολύνεται η χρήση από ηλικιωμένους, τις μητέρες με βρέφη και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Δίνουμε εξίσου την προσοχή μας στην πρόσβαση προς τα μπάνια πελατών και wc!  Φροντίζουμε τις στενές και απότομες σκάλες χωρίς χειρολησθήρες και τους κλειστοφοβικούς διαδρόμους που δημιουργούν μία αγχωτική ατμόσφαιρα για τους επισκέπτες των μπάνιων που νομίζουν ότι κινδυνεύουν …αν πάνε να πλυθούν! Εφαρμόζουμε λειτουργικό φωτισμό και εγκαθιστούμε πρακτικές κουπαστές.

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους πελάτες είναι οι πόρτες που δεν κλείνουν ή δεν κλειδώνουν. Φροντίζουμε για την αίσθηση ασφάλειας στα μπάνια της επιχείρησης, εφαρμόζοντας κλειδαριές που μπορούν να ανοίξουν με την βοήθεια ενός …κέρματος, βοηθώντας στον απεγκλωβισμό.

Η προσβασιμότητα στα μπάνια μίας επιχείρησης δεν είναι ένα …moto της εποχής αλλά δείχνει έμπρακτα ότι η επιχείρηση σέβεται όλους τους πελάτες της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει και το προσωπικό της!

Ποιος πελάτης δεν θα επιβραβεύσει μία επιχείρηση που ακολουθεί αυτή την στρατηγική;!

3. Δείχνουμε την κατεύθυνση με τον Φωτισμό

Ο επαγγελματικός αρχιτεκτονικός φωτισμός είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να κατευθύνουμε τους πελάτες μέσα στον χώρο. Εφαρμόζουμε τα κατάλληλα φωτιστικά και είδη φωτισμού ανάλογα με την χρήση των χώρων της επιχείρησης, δημιουργώντας σκόπιμες φωτιστικές αντιθέσεις και ζώνες φωτισμού.

Ο φωτισμός στην ανακαίνιση μπάνιων της επιχείρησης έχει διττό ρόλο!

Μπορεί να επιλύσει λειτουργικά προβλήματα αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει άποψη, να αναδείξει τοίχους, υλικά, έπιπλα και οροφές με έναν …άυλο τρόπο.

Ο λειτουργικός φωτισμός βοηθά το προσωπικό να εργαστεί με άνεση, στην κουζίνα, στο service, στο ταμείο κτλ, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ως ένα ανεξάρτητο στοιχείο διακόσμησης, μέσα στο κατάστημα εστίασης.

Συχνά συγχέεται η έννοια του ατμοσφαιρικού φωτισμού με τον χαμηλό φωτισμό. Δεν θέλουμε υποφωτισμένα ή σκοτεινά μπάνια, γιατί δημιουργούν σύγχυση στους πελάτες.

Προσοχή! Λόγω της αντίθεσης από τον επαρκώς φωτισμένο χώρο του εστιατορίου στο διάδρομο και κατόπιν στο μπάνιο, τα μάτια δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν, αντιμετωπίζοντας κίνδυνο ατυχημάτων!

Απαραίτητος κρίνεται ο έμμεσος φωτισμός στις σκάλες και στις κουπαστές όταν τα μπάνια βρίσκονται σε όροφο ή στο υπόγειο, ώστε τα σκαλοπάτια να είναι ορατά. Ο ιδανικός φωτισμός είναι ήπιος προς θερμός, 3000-4500Κ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για να φωτίσει τις σκάλες αλλά και για να προετοιμάσει τον πελάτη για την διακόσμηση μπάνιου καφέ ή εστιατορίου που θα αντικρύσει.

Χρειάζεται επαρκής φωτισμός με απόδοση και στους καθρέπτες του μπάνιου, οι οποίοι προορίζονται για χρήση από τους πελάτες και δεν είναι μόνο αντικείμενα διακόσμησης.

Τέλος, δίνουμε προσοχή στους χρονοδιακόπτες!
Η σωστή τοποθέτηση του αισθητήρα κίνησης είναι πολύ σημαντική για την ορθή λειτουργία του, καθώς  η λανθασμένη ρύθμιση του χρόνου μπορεί να αφήσει άσχημη εμπειρία στον πελάτη.

4. Επικοινωνία και Σήμανση: Διαχωρίστε και Ονομάστε τους χώρους

Πώς αποφεύγουμε την συνεχή ερώτηση των πελατών ‘’πού είναι το μπάνιο;’’που αναλαμβάνει να απαντήσει ο σερβιτόρος ή barman, διακόπτοντας για να υποδείξει την θέση του, εν ώρα εργασίας!

Εφαρμόζοντας την σωστή γραφιστική επικοινωνία και σήμανση κατά την ανακαίνιση των μπάνιων!

Η επιλογή της κατάλληλης εικόνας σε συνδυασμό με τον κατάλληλο φωτισμό και το πληροφοριακό λεκτικό μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του μηνύματος που θέλετε να περάσετε.

Η πληροφορία μπορεί να αφορά:
– την ονοματολογία των μπάνιων με δημιουργικό τρόπο,
– τον διαχωρισμό ανδρών, γυναικών, ΑΜΕΑ, προσωπικού,
– την διαδρομή που ο πελάτης θα ακολουθήσει μέσα στο εστιατόριο ή το καφέ για να φτάσει στα μπάνια
– τις οδηγίες χρήσης τους

Μετατρέψτε την επίσκεψη στα μπάνια σε μία ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρουσιάζοντας έμμεσα την αισθητική του καταστήματός σας σε κάθε βήμα!

Χρησιμοποιούμε το graphic design για να επικοινωνήσουμε μηνύματα αλλά και ως διακόσμηση για τα μπάνια, εφαρμόζοντας γράμματα ως κοπτικά βινυλίου ή ολόσωμες αφίσες που ταιριάζουν με το branding της επιχείρησης.

5. Design & Ταυτότητα: Ένα στυλ – μία ταυτότητα…

Ένα λάθος που εντοπίζεται συχνά είναι η αισθητική ασυμφωνία μεταξύ του κυρίως χώρου εστιατορίου ή καφέ και της διακόσμησης στο χώρο του μπάνιου. Αποφύγετε τα ασύνδετα υλικά και τα χρώματα που δεν σχετίζονται με το υπόλοιπο κατάστημα εστίασης.

Η αισθητική των μπάνιων της επιχείρησης θα πρέπει να ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία, ώστε να μην μπερδεύονται οι πελάτες. Στόχος της ανακαίνισης των μπάνιων εστίασης είναι να δείξουμε ότι έχουμε επιμεληθεί κάθε χώρο της επιχείρησης, ως δείγμα επαγγελματισμού.

Η ενιαία αισθητική σε αυτή την περίπτωση βοηθά να δείξει το μαγαζί μεγαλύτερο, σύγχρονο, δηλώνοντας στους πελάτες πως έχουμε επιμεληθεί τόσο τις υποδομές του χώρου εστίασης αλλά και τις μικρές λεπτομέρειες εξίσου.

Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη των χρωμάτων και των διακοσμητικών αντικειμένων ακόμα και στους χώρους υγιεινής, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την εντύπωση του καταστήματος στο σύνολο του.

Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε ακόμα και σε αυτόν τον απλό χώρο, διηγούμενοι μία ιστορία…storytelling εμπειρία που μπορεί να φωτογραφηθεί και να αφήσει μια καλή ανάμνηση στους πελάτες.

Aς συνοψίσουμε...

Ακόμα και αν ο χώρος είναι υπό μίσθωση, είναι απαραίτητο να επιμεληθείτε τους χώρους υγιεινής, ολοκληρώνοντας την ανακαίνιση μπάνιων πριν λειτουργήσει επίσημα το κατάστημα!

Ετοιμάζεστε για ανακαίνιση του επαγγελματικού σας χώρου;

Μην παραβλέψετε τα μπάνια του εστιατορίου ή του καφέ που διαχειρίζεστε! Κάντε επανεκτίμηση μπάνιου στο εστιατόριο ή το καφέ σας σήμερα!

Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.