Διακοσμητικά Στυλ 2022: NOT-to-Follow Διακόσμηση για τους Επαγγελματικούς Χώρους!

3 interior design trends not t follow in 2022

Η αρχή του χρόνου είναι η περίοδος όπου οι επαγγελματίες οργανώνουν την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των επιχειρήσεων τους με αναφορά το Πάσχα ή τις εποχιακές ημερομηνίες – ορόσημα.

΄΄Τι διακοσμητικό στυλ να ακολουθήσω΄΄; μας ρωτούν πολύ συχνά, ανήσυχοι ότι δεν θα επιλέξουν την διακόσμηση που ταιριάζει στην επιχείρησή τους ή ότι θα είναι …out of fashion!

Συγκεντρώσαμε τις διακοσμητικές τάσεις 2022 που παρόλο που καταγράφονται ως interior design trends για το 2022,  στην πράξη αποτελούν ανεφάρμοστες, περιττές ιδέες που αποτελούν πολυέξοδες εφαρμογές διακόσμησης που γρήγορα θα απαξιωθούν ή δεν θα μπορέσουν να αφομοιωθούν στην ελληνική αγορά!

Ποιες είναι τα 3 διακοσμητικα στυλ-παγιδες 2022 που προκαλουν συγχυση μεσα σε εναν επαγγελματικο χωρο;

decoration trends not to follow 2022

1. Τα Καμπύλα Έπιπλα Που Υπερβάλλουν…

Το 2022 επιστρέφουν τα έπιπλα με τις υπερβολικές καμπύλες και με τα ακανόνιστα σχήματα, έπιπλα που εισήγαγε το Μοντέρνο Κίνημα. Ξεχνάμε τις γωνίες και τα κλασικά ορθογώνια σχήματα στα τραπεζάκια και τους καναπέδες που κυριαρχούσαν μέχρι το 2021.
Προσοχή όμως στην υπερβολή!

Δεν θέλουμε ένα Post Modern Furniture στυλ να χαρακτηρίσει την επιχείρηση μας!

Δεν θέλουμε να γεμίσουμε το κατάστημα, το ξενοδοχείο ή το γραφείο με κυκλικά έπιπλα και στρογγυλά τραπέζια για να δείξουμε ότι ακολουθούμε τις νέες τάσεις της διακόσμησης.

Τα στρογγυλά, ογκώδη, πολύχρωμα έπιπλα δημιουργούν ένα κουραστικό περιβάλλον που δεν εξυπηρετεί τον πελάτη αλλά ούτε την επιχείρηση. Πέρα από τις υπερμεγέθεις διαστάσεις τους που δεν χωρούν σε μικρούς χώρους, ο σχεδιασμός τους είναι περισσότερο διακοσμητικός παρά..χρηστικός!

Η επίπλωση ή η διακόσμηση με τα καμπύλα έπιπλα και διακοσμητικά του Post Modern Στυλ θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον που αρχικά θα τραβήξει το ενδιαφέρον των πελατών αλλά κατόπιν θα αποδειχθεί βαρετό, με πολλή χρωματική πληροφορία, αδύνατον να βοηθήσει την εργονομία και την πρακτικότητα που απαιτείται σε έναν επαγγελματικό χώρο.  

Ποιος είναι ο τρόπος να εφαρμόσουμε αυτό το στοιχείο στην διακόσμηση του επαγγελματικού μας χώρου, αν εκφράζει την ταυτότητα της επιχείρησης;

Με προτεραιότητα την δημιουργία μιας ζεστής και ευχάριστης ατμόσφαιρας, που προσκαλεί τους πελάτες να μπουν στο εσωτερικό της επιχείρησης, εφαρμόζουμε τα καμπύλα και ογκώδη έπιπλα ως statement pieces, δηλαδή ως μεμονωμένα στοιχεία διακόσμησης που έχουν μία σημειολογία στον χώρο.

Με αυτή την προσέγγιση, σε συγκεκριμένες θέσεις και 1-2 έπιπλα ή αντικείμενα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έντονα στοιχεία στον χώρο, περισσότερο ως αντικείμενα τέχνης, παρά ως λειτουργική επίπλωση επιχείρησης.

interior design trends για τις επιχειρήσεις

2. Τo Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι..έρχεται στην πόλη!

Το 2021, λόγω της πανδημίας, εισήγαγε την ανάγκη για περισσότερη σύνδεση με την φύση, αφήνοντας μία νοσταλγική αναφορά για την ζωή μας προ-Covid.  Παρατηρήσαμε να αναπτύσσονται πολλές διακοσμητικές τάσεις με έμφαση τα φυσικά υλικά, τις χειροποίητες υφές, τις παραδοσιακές δεξιότητες, το DIY και τις τέχνες, όπως η κεραμική.

Ένα από τα διακοσμητικά στυλ που ενσωματώνει τα παραπάνω, αναπτύχθηκε και κυριαρχεί ανάμεσα στα διακοσμητικά trends 2022, είναι το Cottagecore, που περιγράφεται ως μία φιλόδοξη μορφή νοσταλγίας, καθώς και ως το φαινόμενο- αντίδραση στην φασαρία του πολιτισμού και της υπεραστικής ζωής. (σύμφωνα με τους New York Times)

Aυτή η ρομαντική, νοσταλγική διακοσμητική τάση είναι η μεταφορά της ζωής στην ύπαιθρο, με έναν υπερβολικό τρόπο έκφρασης, στο αστικό περιβάλλον. Παρόλο που ταιριάζει σε έναν θεματικό στολισμό π.χ. after party μίας γαμήλιας τελετής, είναι ακατάλληλο για την διακόσμηση επαγγελματικού χώρου.

Συχνά, χρησιμοποιούνται εικόνες από την φύση π.χ. φυτά, όπως μανιτάρια, ζωάκια όπως σκιουράκια, που επαναλαμβάνονται υπερβολικά σε patterns, μαξιλάρια, μοτίβα ταπετσαρίας, σε σημείο που δημιουργούν μία οπτική..φλυαρία!

Ο συνδυασμός από χοντρά ξύλα, τουβλάκια, πατίνες στα έπιπλα, πλεχτά καρώ υφάσματα και οι πολλές κορνίζες δημιουργούν ένα αποπνικτικό διακοσμητικό σκηνικό για μία σύγχρονη επιχείρηση.

Μην χρησιμοποιήσετε επαναλαμβανόμενα μοτίβα απλά για να ακολουθήσετε αυτό το interior trend 2022! Θα ήταν μεγάλο λάθος να ταυτιστεί η επιχείρηση με μία εικόνα, ένα σύμβολο, που δεν αντιπροσωπεύει ούτε την επιχείρηση, ούτε τους πελάτες της.

Μην προβάλλεται στον εσωτερικό χώρο του γραφείου, του καταστήματος, του ιατρείου μία αισθητική που δεν ταιριάζει με την εταιρική ταυτότητα της επιχείρησής σας!

cottagecore interior trends 2022

Τι Χρήσιμο Κρατάμε από αυτό το Διακοσμητικό Στυλ και Πώς το Εφαρμόζουμε;

Η χρήση των φυσικών υφών και του ΄΄ χειροποίητου΄΄ είναι στοιχεία που μπορείτε να κρατήσετε, δεδομένου ότι θα κυριαρχήσουν όλο το 2022 αλλά και το 2023!

Επωφεληθείτε από τις γήινες υφές και τα θερμά χρώματα του cottagecore και δημιουργήστε πιο φιλόξενους χώρους που προσκαλούν τους πελάτες να παραμείνουν περισσότερο.

Εφαρμόστε για το εσωτερικό της επιχείρησής σας, τα ψάθινα είδη, τα σχοινιά, τα αποξηραμένα λουλούδια, τα καπέλα, τα παλιακά αντικείμενα για να ενισχύσετε την συνειρμική σύνδεση της παράδοσης και της Φύσης με το περιεχόμενο της υπηρεσίας ή του προϊόντος σας.

grand millennial trends 2022

3. Το Μix Αnd Μatch Εκτός Ελέγχου…

To 2021 ως αντίδραση στο minimal style με τις λιτές γραμμές και τα ουδέτερα χρώματα, που φαίνεται να κούρασε με την απλότητά του, αναδείχθηκε ένα νέο deco style, που ονομάστηκε Grand Millennial. Δημιουργοί του ήταν οι νέοι millennials που καθιέρωσαν τα εμπριμέ υφάσματα και τα φλύαρα μοτίβα στο μέγιστο!

Εμπνευσμένο από το παρελθόν και ως αντίδραση, το Grand Millennial έφτασε στην υπερβολή του!

Ενώ επικρατεί ανάμεσα στα στυλ διακόσμησης 2022, θεωρούμε πως είναι ακατάλληλο για την εσωτερική διακόσμηση και επίπλωση μία επιχείρησης, καθώς προκαλεί μεγάλη οπτική σύγχυση εξαιτίας της χρωματικής μίξης, των patterns στα υφάσματα επίπλωσης, που εφαρμόζεται ακόμα και στα διακοσμητικά μαξιλάρια και στα μοτίβα ταπετσαρίας.

Η υπερβολική παρουσία οπτικών μηνυμάτων μέσα στον εσωτερικό χώρο μίας επιχείρησης, εξαιτίας της εφαρμογής του Grand Millennial στυλ, θα δημιουργήσει σύγχυση στον πελάτη για το τι αντιπροσωπεύει η επιχείρηση…ήδη από τα πρώτα βήματα μέσα στον χώρο!

Ας είμαστε προσεκτικοί με αυτή την νέα τάση διακόσμησης φέτος, καθώς κατορθώνει να ενσωματώσει τα χρώματα εσωτερικού χώρου του 2022 μαζί με μία ποικιλία υφασμάτων και υφών αλλά δεν πετυχαίνει την αρμονία και την επικοινωνία ενός ενιαίου μηνύματος που εκφράζει την επιχείρηση!

Πώς Εφαρμόζουμε αυτό το Διακοσμητικό Στυλ με Επιτυχία προς Όφελος της Εικόνας του Καταστήματος, του Γραφείου, το Χώρου Υποδοχής, του Ιατρείου;

Αποφεύγοντας την άκριτη εφαρμογή του στυλ διακόσμησης Grand Millennial, σας συστήνουμε να επιλέξετε ένα τοίχο, μία κολώνα και να εφαρμόσετε εκεί μία χρωματικά έντονη ταπετσαρία, μεταφέροντας το μήνυμα που θέλετε να επικοινωνήσετε στους πελάτες σας.

Σκεφτείτε ποιο συναίσθημα θέλετε να προκαλέσετε στους πελάτες σας μέσα στον εσωτερικό της επιχείρησής σας και δημιουργήστε το με την κατάλληλη εφαρμογή χρώματος και μοτίβων!

Σε ένα καθιστικό αναμονής, ή ένα lounge χώρο, εφαρμόστε υφάσματα επίπλωσης με πολύχρωμα patterns ως μαξιλάρια, χαλιά ή μοκέτες, ριχτάρια ή ως ύφασμα επίπλωσης σε πολυθρόνες ή διακοσμητικά πουφ, αποφεύγοντας όμως την πολυφωνία και την υπερβολή.

Επιλέξτε τα μεγάλα μοτίβα και τα έντονα χρώματα σε χώρους με έκταση ή μεγάλο μέγεθος, όπου μπορούν να αναδειχθούν, όπως για παράδειγμα σε ένα τοίχο στην reception, ενώ τα πυκνά και μικρά εμπριμέ σχέδια σε βοηθητικά έπιπλα ή διακοσμητικά αντικείμενα, αποφεύγοντας την οπτική σύγχυση.

Χρήσιμο Decoration Tip!

Σε αρμονία με τις νέες τάσεις διακόσμησης κάθε χρόνο, για να είναι εύκολο να παραμένει η επιχείρηση updated, χωρίς να απαιτείται να κάνει rebranding ετησίως, αποφεύγοντας την αγορά νέων επίπλων που  ακολουθούν την νέα τάση εσωτερικής διακόσμησης, σας συστήνουμε να ανανεώσετε τον εσωτερικό χώρο της επιχείρησής σας επεμβαίνοντας στα στοιχεία που εύκολα μπορούν να αλλάξουν.

Αυτά είναι οι μοκέτες, οι ταπετσαρίες, τα διαχωριστικά χώρου, τα ριχτάρια και τα καλύμματα επίπλων καθώς και μικροέπιπλα, όπως διακοσμητικοί καναπέδες, καρέκλες και βοηθητικά τραπεζάκια στα χρώματα και στα υλικά που προτείνονται με βάση τα interior trends 2022.                                                                            
Κλείνοντας το 2021 και μπαίνοντας στο 2022 αλλάζουμε στυλ και διάθεση, παίρνουμε θάρρος και αυτοπεποίθηση με τα χρώματα και τα μοτίβα του νέου έτους, για μια νέα χρονιά με περισσότερη χαρά και ελπίδα για το μέλλον!

Κάνουμε στροφή στη φύση και στα ζωντανά χρώματα, στη δημιουργικότητα, την ανανέωση του επαγγελματικού χώρου, ώστε να γίνει πιο αποδοτικός και λειτουργικός για την επιχείρηση, το προσωπικό και τους πελάτες! Μην φοβηθείτε να τολμήσετε να εφαρμόσετε τις νέες τάσεις διακόσμησης, αλλά κρατήστε τις συμβουλές μας και αποφύγετε την υπερβολή!

Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.